Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrena stihija u Zaprešiću

Zaprešićani zahvalili herojima koji su gasili požar: Opskrbili su ih pićem, stiglo i 250 pizza

Zgarište tvrtke Eko Flor gdje je jučer izbio veliki požar
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/51
20.06.2024.
u 18:00

Herojskom poslu vatrogasaca, policije i civilne zaštite kapu skidaju i Zaprešićani. Dežurne su službe, kako doznajemo, bile su opskrbljivane pićem, a iz dva zaprešićka lokala stiglo im je i 250 pizza. Uz ljude, u uspješnoj borbi protiv vatrene stihije pomogao je i specijalni multifunkcionalni robot MVF-5 koji proizvodi domaći DOK-ING

Miris izgorene plastike, sivo-bijela dimna zavjesa neugodnog mirisa u spoju sa sparnim danom i nebom zamućenim velikom količinom saharskog pijeska, bili su kulisa Zaprešića dan nakon velikog požara u Industrijskoj ulici u kojem je izgorjelo postrojenje tvrtke EKO-FLOR PLUS za obradu plastičnog otpada.

Vrtićanci nisu izlazili u dvorište

Veliki stup crnog dima, podsjetimo, nadvio se zapadno od Zagreba, nad dijelom Medvednice i Zagorja, preksinoć oko 19 sati, kada je izbila vatra. Već za četiri minute prvo vatrogasno vozilo stiglo je na intervenciju, a s požarom se cijele noći borilo čak 200 vatrogasaca s oko 50 vozila, ali i posebnim robotima koji su pomogli da se buktinja ugasi oko 4.45 ujutro. Srećom u požaru, kao i za vrijeme intervencije, nitko nije stradao, no materijalna šteta brojit će se u milijunima eura. Što je uzrok pak utvrdit će policijska istraga, za koju je potrebno u potpunosti osigurati požarište jer je, kako su naveli vatrogasci, plamen čija je temperatura dosezala i 1600 stupnjeva Celzijevih uništio zgradu i narušio statiku krova.

VEZANI ČLANCI: 

A požar je, dakako, i danas bio glavna tema u Zaprešiću, iako se na ulicama grada i nije moglo sresti puno ljudi.

– Gadno je izgledalo, srećom je kad je gorjelo, vjetar puhao na drugu stranu, ali u međuvremenu je okrenuo na Zaprešić pa je jutros oko pola pet, kad sam se ustala za posao, bilo zaista teško disati. Nimalo ugodan osjećaj, jak smrad izgorene plastike od kojega su me oči pekle – rekla nam je Petra, koju smo zatekli u povratku iz dječjeg vrtića u kojem radi.

Zbog potencijalnog zagađenja zraka i upozorenja te SMS-a Civilne zaštite da se zatvore prozori i ne izlazi brojni su roditelji, kao i odgojitelji i učitelji, danas jutro bili zbunjeni jer nisu znali rade li ili ne.

– No, rekli su nam da je zrak dobar, dio roditelja je na poslu pa nemaju kamo s djecom, tako da smo radili, ali smo zatvorili prozore i vrtićanci nisu išli u dvorište. Došlo ih je i znatno manje, pogotovo iz Bistre, gdje je otišlo najviše dima – dodala je Petra.

Požar se vidio i u okolnim mjestima pa ga je primijetio i Karlo iz Pojatnog. – Zbog gustog crnog dima nije mi bilo svejedno, srećom ga vjetar nije donio k nama. I vidim da nas uvjeravaju da je zrak čist i da ne moramo nositi maske, iako se osjeti miris izgorene plastike, a i sinoć sam dobio čak dva SMS-a Civilne zaštite. Doduše, požar sam vidio u 19.10, a prvi SMS na hrvatskom stigao je u 22.30, zatim su poslali i drugi u ponoć, na engleskom – kazao nam je Karlo i pokazao poruke u mobitelu koje su upozoravale da se ne izlazi na otvoreno te da se zatvori prozore.

GALERIJA Vatrogasci se cijelu noć borili protiv vatrene stihije u Zaprešiću

Zgarište tvrtke Eko Flor gdje je jučer izbio veliki požar
1/47

S druge strane, SMS upozorenja nije stigao na Ivin mobitel, iako on živi svega 200 metara od požarišta.

– Sve protokole i mjere sam i sam poduzeo, zatvorio sam prozore jer sam svjestan opasnosti. Nisam bio previše zabrinut, ali nije ugodno vidjeti tako velik požar – rekao nam je Ivo, kojega intenzitet vatre ne iznenađuje jer se, dodao je, ondje dovoze velike količine otpada.

Riječ je o novom pogonu tvrtke EKO FLOR PLUS koja je u vlasništvu CIOS grupe, iz koje su istaknuli da su postrojenje i strojevi uništeni. "Otvoreni plamen, na što upućuju preliminarna izvješća, pojavio se u plastičnom, odnosno ambalažnom otpadu koji se od komunalnih društava i građana prikuplja kroz javnu uslugu putem modela tzv. žutih vrećica, tj. spremnika za plastiku. Iz tog se sadržaja, zbog karakteristika i gorivosti materijala, vrlo brzo proširio na ostatak proizvodne hale i u cijelosti je zahvatio novo, najsuvremenije postrojenje za automatsko sortiranje otpada", naveli su u priopćenju, uz napomenu da do onečišćenja nije došlo. Građanima su se ispričali, a dežurnim službama zahvalili na brzoj reakciji.

Herojskom poslu vatrogasaca, policije i civilne zaštite kapu skidaju i Zaprešićani. Dežurne su službe, kako doznajemo, bile su opskrbljivane pićem, a iz dva zaprešićka lokala stiglo im je i 250 pizza. Uz ljude, u uspješnoj borbi protiv vatrene stihije pomogao je i specijalni multifunkcionalni robot MVF-5 koji proizvodi domaći DOK-ING.

VEZANI ČLANCI: 

– Civilna zaštita RH ima tri takva robota koji su posebno konstruirani za djelovanje u ekstremnim situacijama. Robot ima aktivnu i pasivnu zaštitu, balistički štit, sustav sprinkler koji ga hladi da može ući gotovo u srce požara. Na njemu su i senzori te kamere koje skeniraju područje i pomažu u suzbijanju vatre na njezinu izvoru te pružaju korisne informacije vatrogascima. Usto ima vodeni top kapaciteta 2000 do 5000 litara u minuti, ovisno o modelu robota, a i ralicu i kliješta kojima također može djelovati – pojasnio nam je Zvonko Orehovac, DOK-ING-ov stručni suradnik za krizni menadžment.

Bez opasnosti za ljude i okoliš

Nerijetke je požar podsjetio i na slučaj gorenja plastike u Osijeku ili zapaljenje otpada na Jankomiru prije nekoliko godina, iako nadležne službe tvrde da do opasnosti za okoliš i ljude nije došlo.

– Izdimljavanje koje se vidi zapravo je vodena para. Bilo bi dobro da alergičari i oni osjetljiviji i dalje imaju zatvorene prozore, možda i da nose maske kad izlaze. Operite povrće iz vašeg vrta – poručio je Damir Benčević, načelnik lokalne Civilne zaštite.

VIDEO Ovo je vatrogasni robot koji se uspješno izborio s vatrenom stihijom u Zaprešiću: 'Može ući u srce požara'

Komentara 1

ŠS
Štap sa glavom
18:23 20.06.2024.

Zbog čega je u Hrvatskoj sramota napisati smrad za nešto što smrdi nego se koristi izraz neugodan miris?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije