Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIJUMF HRVATSKIH VINA

Hrvatska na vrhu svjetske vinske scene: Bregovita Hrvatska na ovogodišnjem Decanteru osvojila čak 91 odličje

Foto: Prorsus komunikacije
1/6
27.06.2024.
u 15:35

U velikoj konkurenciji vina iz različitih krajeva svijeta, tri zlata pripala su tramincu iz Međimurja te rosé pjenušcu i graševini iz Varaždinske županije uz još brojna izvanredna priznanja.

Na zasigurno najvećem svjetskom natjecanju u ocjenjivanju vina održanoj u Londonu pristiglo je preko 18.000 uzoraka iz brojnih zemalja, a čak 366 hrvatskih vina je nagrađeno među kojima je 91 iz Središnje bregovite Hrvatske koja je jedna od četiriju hrvatskih vinskih regija. Obuhvaća Grad Zagreb i osam županija, a na tom su području smještena vinogorja Zagorja, Međimurja, Prigorja, Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

Tri zlata otišla su u ruke Bregovite Hrvatske, a zaslužili su ih Vina Furjan za pjenušac Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut, Marija Kolarek za Graševinu berbe 2023. godine te Prestige Traminac vinarije St. Jerome. Uz zlata, vina su ovjenčana i s 50 brončanih i 38 srebrnih odličja. Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska, Miroslav Polovanec, smatra da je nagrada moglo biti i više, no izrazio je čestitke i nada se da će se brojka dogodine povećati.

"Vino je izrazito slatko, no ima i potrebnu svježinu. Na nosu je izrazito bogato. Sommelieri ga trenutačno smatraju jednim od najfinijih desertnih traminaca u Hrvatskoj“, kazao je Karlo Kramar, direktor vinarije St. Jerome iz Međimurja koja je ime dobila po svetom Jeronimu, svecu rođenom u antičkom Stridonu.

VEZANI ČLANCI:

Iz obiteljske vinarije Vina Furjan iz Babinca kraj Varaždina oglasio se Tomislav Furjan i naglasio da je "naš pjenušac Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut jedini pjenušac u Hrvatskoj koji je ove godine na Decanteru nagrađen zlatnim odličjem! Riječ je o velikom uspjehu, pogotovo kada osvijestimo činjenicu da se naš pjenušac borio u konkurenciji s pjenušcima iz slavnih vinarija među kojima su i one iz francuske regije Champagne."

"Za tu prestižnu nagradu u šali kažemo da je najzaslužnija tuča. Naime, tuča nam je prošle godine nanijela veliku štetu. Na kraju smo brali grožđe samo u jednoj polovini vinograda, dakle urod je bio prepolovljen. Taj smo dio uroda uspjeli spasiti velikim trudom i ekološkim sredstvima. Pri osvajanju nagrada morate imati i malo sreće", rekao je Stjepan Kolarek iz Tužnog o ovogodišnjem osvojenom zlatu za OPG Marija Kolarek.

VIDEO: Butković: Želimo da rezultat bude 3:0 na kraju godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije