Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zovu ga i Pionirac

I ono što je ostalo od Grada mladih dokrajčio je potres. No imaju plan

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/11
06.10.2021.
u 11:55

Od 1956. do 1961. ondje je pak bio i internat za darovite, a do prije dvije godine znale su se organizirati i škole u prirodi, izleti, pa i mala maturalna putovanja za osnovce.

Umjesto dječjih glasova, šumom odjekuje tišina, a pješačke staze i klupe koje su nekoć vrvjele obiteljima, zaigranim vrtićancima i rekreativcima su prazne. Tu i tamo prolaze lokalci u šetnji ili roditelji koji djecu vode u obližnji parkić, no ni nalik to nije situaciji otprije otprilike dva desetljeća. Jer toliko dugo Grad mladih, izgrađen prije 70 godina, zapravo propada.

Služio za izlete i ekskurzije

Kompleks u Granešini od 7300 kvadrata, za dana stare države zvan Pionirskim gradom, a nerijetki ga i dalje tako znaju, a opremljen je restoranom, paviljonima i spavaonicama za smještaj oko 400 djece te školom i vrtićem. Između su nanizani košarkaško igralište, stolovi za stolni tenis, sjenice, a od 1951., kad je otvoren, posjetilo ga je više od milijun djece iz cijele bivše Jugoslavije. Od 1956. do 1961. ondje je pak bio i internat za darovite, a do prije dvije godine znale su se organizirati i škole u prirodi, izleti, pa i mala maturalna putovanja za osnovce.

1/11

– Klinci bi obišli “Pionirac” pa onda svratili i do ribnjaka ili vlakića koji je spomenik vremenima kad je uz šumu prolazila pruga – prisjeća se Katarina Turković, koja je odrastala u blizini. Onamo su do 1986. na nastavu išla i djeca iz Granešine, Oporovca i Miroševca, no odavno nema u Gradu mladih života kao nekada. Beton na igralištima je popucao, javne slavine su uklonjene, a neodržavani paviljoni propadaju. Restoran, doduše, još radi, u staroj su se školi do lanjskog potresa održavale dječje priredbe, a vikendima se u sjenicama znaju organizirati rođendanske proslave i roštiljanje.

– Šteta je što su prostor zapustili jer ima toliko potencijala. Kad bi samo stavili koji WC, malo osvježili, bilo bi super – kaže Damir Turčin, koji je s obitelji došao na proslavu rođendana. Slažu se i mame Sanja Kričković i Maja Đuran, koje smo pronašli na dječjem igralištu u sklopu kompleksa.

– Trebalo bi ga revitalizirati jer je to prirodno blago u gradu – kaže M. Đuran.

14.08.2021.Zagreb. Grad mladih smjesten je u istocnoj podsljemenskoj zoni na podrucju zagrebace Dubrave. Obuhvaca 50 hektara ogradjenog i prostora Park sume i zasticeno je kulturno dobro. Nekad poplarno izleletiste osmoskolaca vidjelo je i bolje danae, brojni paviljoni su zapusteni.poprilicPhoto:Zeljko Lskunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić /PIXSELL

Zaštićen i “iznimne važnosti”

A planovi zapravo postoje. Kapitalnim projektom rekonstrukcije “Pionirac” bi trebao ponovno postati centar za druženje djece i mladih ne samo iz Hrvatske već i Europe, a namjeravala su se obnoviti 22 objekta i komunalna infrastruktura. Prije dvije godine počeli su i pripremni radovi, no potres je, kažu u Gradskom uredu za strategijsko planiranje, sve poremetio. Šteta na stradalim objektima procijenjena je na 70 milijuna kuna, a od 34 pregledana paviljona čak su 33 toliko oštećena da će se morati srušiti i ponovno graditi. Revitalizacija kompleksa koji je od 2005. i zaštićen kao kulturno-povijesna cjelina stoga može doći na red tek nakon temeljite obnove nakon potresa. Trenutačno se, ističu, radi na ishođenju lokacijske dozvole, nakon čega će uslijediti natječaj za arhitektonsko rješenje te izrada projektne dokumentacije za gradnju.

– Povjerenstvo za koordinaciju i praćenje realizacije projekta obnove i revitalizacije Grada mladih donijelo i zaključak da je od iznimne važnosti za Zagreb – napominje pročelnik Darko Šiško.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
vilica
13:30 06.10.2021.

Mjesto kao stvoreno za djecu. Trebala bi ga sva djeca Zagreba, a i cijele Hrvatske moć koristiti. Grad Zagreb je dosta loše time upravljao, možda je bilo namijenjeno nekom kumu??? Pitanje je što je s odmaralištima grada Zagreba u sklopu V. Nazora? Da li je tu Savudrija, V. Lošinj, Crikvenica, Skradin, Karlobag???? Na većini mjesta sam ljetovanja tijekom osnovnjaka i bilo bi super i da dalje djeca Hrvatske to koriste.

Avatar Cat
Cat
12:50 06.10.2021.

Svi koji smo svoje školske dane proveli u danas Gradu mladih, zovemo ga Pionirac jer je prije nosio naziv Pionirski grad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije