Istarsku maneštru umirovljenica Olinka Knežević Sandev poslužit će uz pola pileta koje je prethodno kupila u dućanu.
Iako nije planirala na tržnicu, svježina sezonskih proizvoda privukla je umirovljenicu Olinku na Dolac, a kupila je i cvijeće.
Sastojci (za dvije osobe)
250 grama graha - 3,5 kune
300 grama slanutka - 10 kuna
200 grama kukuruza - 5 kuna
2 do 3 krumpira - 3 kune
200 grama pelata - 5 kuna
100 grama pancete - 10 kuna
3 češnja češnjaka - 1 kuna
peršin
list celera
svježe mljeveni papar
lovorov list
Cijena namirnica (za dvije osobe) – 37,5 kune
Postupak:
Najprije se priprema pešt: sušenu pancetu, češnjak, list peršina i celera zajedno sitno narežite ili sameljite. Grah i slanutak namočite preko noći. Nakon toga ih kratko prokuhajte, ocijedite vodu i stavite ponovo kuhati. Kad zakipi, dodajte pripremljen pešt i malo soli te ostavite neka se lagano kuha. Kad grahorice napola omekšaju, dodajte kockice krumpira, narezane pelate, lovorov list, papar i kukuruz. Kad je sve kuhano, po potrebi dosolite i dodajte još peršina. Mala tajna ovog recepta: grah i slanutak namaču se odvojeno, a i kuhaju se također odvojeno. Kad grahorice napola omekšaju, pomiješajte ih i nastavite kuhati.
>>Uz varivo od kelja dobro će doći pečena svinjska vratina