SUTRA JE OTVORENJE

Izložba Marka Ercegovića i Igora Lasića inspirirana je trešnjevačkim domom zdravlja

Foto: Marko Ercegović
1/2
16.10.2024.
u 11:15

– Poduži niz adresa koje pripadaju Domu zdravlja Zagreb Zapad posjetili smo 2023. i 2024. godine da bismo sadržajnije osluhnuli glas i prenijeli sliku iz čekaonica i ordinacija – rekao je Lasić.

Otvorenje izložbe "Dom zdravlja", inspirirane trešnjevačkim domom zdravlja, poslije Drugog svjetskog rata prvim u Hrvatskoj, i njegovim ispostavama koje od sredine 50-ih godina niču po kvartovskim naseljima kao njihove vitalne točke, održat će se sutra u 19 sati u prostoru Nove BAZE. Autori su Marko Ercegović i Igor Lasić, a izložba se može pogedati do 16. studenoga.

Domovi zdravlja zamišljeni su kao ključna mjesta za prevenciju i rasterećenje bolnica koja bi trebala nuditi širok spektar zdravstvenih usluga. A odgovore na pitanje u kojoj mjeri je takav sustav održan u današnjem kontekstu kapitalističke ekonomije i slabljenja socijalnih usluga, Marko Ercegović potražio je fotografskim aparatom, a Igor Lasić reportažnim tekstom kroz višegodišnje istraživanje iz kojeg je proizišla ova izložba.

POVEZANI ČLANCI:

– Poduži niz adresa koje pripadaju Domu zdravlja Zagreb Zapad posjetili smo 2023. i 2024. godine da bismo sadržajnije osluhnuli glas i prenijeli sliku iz čekaonica i ordinacija. Iako bi se lako moglo očekivati da u najboljem slučaju ondje zateknemo samo donekle ugođeno višeglasje, većinom je, ustvari, posrijedi jedinstvena intonacija koju akteri javnozdravstvenog sustava dijele bez obzira na formalnu stranu ili pripadanje. Liječnice i medicinske sestre s kojima smo se susretali dok rade te pacijentice i pacijenti nerijetko su nam i sami isticali tu pripadnost zajedničkom, univerzalnom interesu. Ne isključivo zbog toga, ova reportažna izložba zaobilazi direktnu, uobičajenu medijsku vezu fotografije i sugovornika. U tom smislu treba naglasiti da ni u jednom primjeru nismo fotografirali ona lica iz čekaonica koja su nam dala izjave, niti je vizualno prezentirano osoblje baš ono koje je iskazalo volju za razgovorom s autorima izložbe. Jednako tako, nismo pravili razliku među pojedinim adresama Doma zdravlja Zapad na koje smo zavirili – rekao je Lasić.

Treba još i dodati ono što pažljivom oku neće promaći, a to je da nekolicina fotografija nije snimljena na području Trešnjevke, što nije neobično budući da poanta i jest u tome da se današnji stanovnici kvarta više ne mogu osloniti samo na domove u susjedstvu, napomenuli su organizatori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije