Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muzej suvremene umjetnosti

Izložba posvećena Aleksandru Srnecu: Uvodio je apstrakciju, zalagao se za slobodu umjetničkog izražavanja

Zagreb: Muzej suvremene umjetnosti pun za trajanja No?i muzeja
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
Autori: Hina, Ida Balog
26.06.2024.
u 11:57

Popratni program donosi vodstvo izložbom njezine kustosice Nataše Ivančević, turu Art ex Machina o Novim tendencijama,. MSU ljetni kamp za djecu s prigodnim programima, te na Srnecov rođendan, 30. srpnja,  vodstvo Lovorke Magaš Bilandžić

Muzej suvremene umjetnosti obilježit će stotu godišnjicu rođenja Aleksandra Srneca izložbom njegovih ključnih djela, koja se otvara danas, kao i znanstveno-stručnim skupom i brojnim edukativnim programima. Izložba obuhvaća većinu radova koje MSU čuva u svojim zbirkama, a čija brojnost i kvaliteta svjedoče o kontinuiranom praćenju i pravovremenom prepoznavanju vrijednosti njegovog raznorodnog umjetničkog opusa, ističe se u najavi.

Počeci umjetničkih istraživanja i inovacija Aleksandra Srneca (Zagreb, 1924. – 2010.) sežu u rane pedesete kada je s grupom EXAT 51 raskidao s doktrinom socijalističkog realizma, uvodio apstrakciju, zalagao se za slobodu umjetničkog izražavanja i sintezu svih likovnih umjetnosti. Već prva izložba, održana u Društvu arhitekata u Zagrebu 1953., izazvala je brojna negodovanja, ali i potaknula rješavanje širih kulturnih i društvenih nedoumica, što je utjecalo i na osnivanje Gradske galerije suvremene umjetnosti (danas MSU), godinu dana kasnije. 

Iz MSU-a kažu kako se Srnecova kreativnost očituje u širini interesa i rasponu medijskog izražavanja, od crteža, slika, kolaža, grafika, skulptura do kinetičkog i luminokinetičkog objekta, ambijenta, grafičkog dizajna, projekata izložbenih paviljona i međunarodnih izložbi do eksperimentalnog i crtanog filma. – U svim tim medijima provlači se apstraktan način mišljenja, inovativnost, eksperiment i potreba za traženjem novih formi oblikovanja – ističu.

VEZANI ČLANCI: 

Tijekom 1960-ih predvodio je inovacije na području objektne i programirane umjetnosti, uvodio nekiparske materijale, prostor, pokret i svjetlost u do tada statični medij skulpture, a luminokinetičkim istraživanjima oblikovao jedinstvene luminoambijente i luminoplastike na ovim prostorima. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a i MSU ga je u brojnim prigodama predstavljao na izložbama u inozemstvu, te mu je organizirao samostalne izložbe.

U novootvorenoj zgradi MSU-a prezentirana je i sveobuhvatna retrospektiva Prisutna odsutnost 2010., a izbor njegovih radova nalazi se u stalnom postavu Muzeja. Za 2. srpnja najavljen je znanstveno-stručni skup u dvorani Gorgona u okviru kojega će se predstaviti svi dijelovi umjetnikova opusa i izazovi njegove zaštite te pokazati na koji je način njegov rad i danas intrigantan za nove generacije umjetnika.

VEZANI ČLANCI: 

Popratni program donosi vodstvo izložbom njezine kustosice Nataše Ivančević, turu Art ex Machina o Novim tendencijama,. MSU ljetni kamp za djecu s prigodnim programima, te na Srnecov rođendan, 30. srpnja,  vodstvo Lovorke Magaš Bilandžić. Za dan zatvaranja izložbe, 25. kolovoza, predviđeno je još jedno vodstvo Nataše Ivančević, predstavljanje slikovnice posvećene Aleksandru Srnecu i kreativna radionica za djecu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije