Ritam grada

Je li najam za jednu kunu najvažniji za opstanak obrtnika?

25.01.2016.
u 09:43

Grad bi mogao olakšati poduzetnicima i nižim prirezima ili poticanjem programa u kvartovima

Grad daje u zakup 1500 svojih praznih neiskorištenih lokala – organizira licitaciju na kojoj će cijena biti povoljna, možda ne jednu kunu, možda ipak pet. I sada, eto, Grad ispada plemenit i istodobno poduzetan jer pomaže obrtnicima da prežive. Možda će prilika za povoljniji najam biti dovoljna da se potakne otvaranje i novih obrtništava. Jako, jako teško. Nije obrtnicima problem poslovni prostor. Mogućnosti su danas u Zagrebu jako velike, cijene nisu tako visoke da to uspješan poduzetnik ne bi mogao izdržati. Problem je što staviti u taj prostor a da funkcionira na lokacijama koje nudi Grad. Možete li u gradskom prostoru u prvoj parkirališnoj zoni otvoriti frizerski salon? Teško, jer frizura traži vremena. Možete li obaviti kakve ozbiljnije konzultacije? Također teško jer i to traži neko vrijeme. Zgodan je i podatak kako ozbiljan broj gradskih lokala i ne može u najam jer su opterećeni velikim računima za režije koje prošli najmoprimci nisu platili.

Jasno, moguće da je riječ o čistom nemaru ili naprosto nepoštovanju gradske imovine. No, isto je tako moguće kako obrtnik koji je u tom prostoru bio račune i nije mogao plaćati. Ima li Grad vlastite poduzetničke programe za oživljavanje određenih kvartova, namjerava li davati neke olakšice barem u obliku smanjenog prireza? Organizira li Grad na efikasan način turističke obilaske starijih gradskih četvrti koje bi tim kvartovima donijele nove poslovne prilike? Nemamo takvu informaciju. A kako vidimo, ponajviše je takvih lokala upravo u starim kvartovima koji odumiru već desetljećima. Pogledamo li brojke, vidjet ćemo da se broj obrtnika u gradu Zagrebu nije ozbiljnije smanjivao. Oni su se samo preselili tamo gdje se posao može raditi.

Praktično svaki šoping-centar nudi puno više poslovnih mogućnosti koje je očito isplativije prihvatiti čak i ako je najam prostora tamo i mnogo skuplji od gradskog. A da ne spominjemo zajedničke urede koji se u Zagrebu stidljivo pojavljuju, a nude puno više.     

Ključne riječi

Komentara 9

LA
larala
10:08 25.01.2016.

svođenje života grada na šoping centre je katastrofa, sramotno je da šetajuci gradom nailazimo samo na zatvorene i zapuštene lokale koji propadaju i nikome nisu u korist... u svakom slucaju ovaj potez je hvale vrijedan i drago mi je daa ce napokon gradske ulice ponovo živnuti kao što je bilo nekad prije pošasti zvane trgovacki centri.

PA
papučica
12:07 25.01.2016.

To je trebalo naprviti puno ranije, prije nego su obrtnici propali. No isto tako je činjenica da su neki korisnici gradskog prostora maznuli milione na muljaži s tim prostorom, davajući ih u podnajam, neplaćajući najmaninu niti režije, a Grad nijeje imao alate ili nije htio ući u odlučno borbu s takvim muljatorima. No, , bojim se da će se opet pojaviti iste face koje su dobro proučile zanat zarade na gradskim prostorima i ponovno te prostore iznajmiti. Zato bi trebalo zabraniti prostup postupku najma svima onima koji su ostali dužni na ovaj ili onaj način da li kao obrtnici ili vlasnici ili predstavnici dtrgovačkih društava ili posrednici.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
14:07 25.01.2016.

Opet ideja velikodusnog betmena i mazanje ociju pa nas je zagreb uvijek imal uspjesne obrtnike i zaposljavali su ljude uredno ih placali bili su radisni a onda su se pojavile neke cudne face i dobile za bagatelu gradske prostore ,urede o udrugama da ne govorimo pa podsljeme je bila oaza obrtnistva danas je vecina na rubu il ih nema al zato ima u samo mojij ulici sedam agencija i nekih kvazi poduzetnika kaj ih nogdar vidljeli nismo samo neke cudne registracije iz drzave koja nije ni clanica europske unije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije