Prava kulinarska poslastica s okusom pretpovijesti održava se ovog vikenda 14. i 15. rujna u Arheološkom parku u Budinjaku u organizaciji Parka prirode Žumberak-Samoborsko.
Riječ je o radionicama pretpovijesne i povijesne kuhinje pod nazivom Tisućljeća kulinarstva.
– Na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru pripremat će se jela po pretpovijesnim rimskim, srednjovjekovnim i tradicijskim žumberačkim receptima te uživati u okusima hrane pretpovijesnih i povijesnih perioda te u jelima koja se i danas poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji kao i stoljećima prije. Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti dio namirnica prikupit će sami djelatnici Parka i polaznici radionica na obližnjim travnjacima te tako koristiti samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj prehrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Neka od jela pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje će izraditi sami polaznici radionica uz pomoć djelatnika Parka, piše u priopćenju.
Događanje oba dana počinje u 10 sati obilaskom Arheološkog parka, nakon kojeg će posjetitelji moći odabrati jednu od četiriju radionica u koju se žele uključiti, a odvijaju se od 12 do 18 sati. Svi koji se žele okušati u pripremi jela po povijesnim receptima i pritom uživati u prirodnom ambijentu svoje mjesto na radionici mogu osigurati pozivom na 01/3327-660 ili 098/214-857.