Kakva je okusa kandirana pitaja ili kumkvat? A ekleri James Bond i Snow White ili, pak, Mitella, odnosno zdrava varijanta omiljenoga namaza od lješnjaka bez kojega su mnoge slastice nezamislive? Ljubitelji deserata odgovore na ta pitanja mogu dobiti na Zrinjevcu, koji je do 27. lipnja domaćin festivala “Slatki gušti”.
Palačinke i kava
Osim što ima za cilj zadovoljiti najzahtjevnija nepca, manifestacija već sedmu godinu promovira najbolje zagrebačke slastičarnice različitim edukativnim radionicama. “Palačinkarenje”, kvizovi na kojima se pogađaju okusi kave ili torte te trikovi vrsnih kreatora slastica, kao i radionice “food bloggera” uz pregršt dobre glazbe koja će na ples natjerati sve posjetitelje, samo su dio njezina programa.
– Kada pomisli na slastice, većina ljudi pomisli na nešto nezdravo. Međutim, u našem kutku nije tako – započinje Bernarda Valković priču o slastičarskoj filozofiji “Raw Sweets by Mihaela”. Svi proizvodi nastali u njihovoj slatkoj radionici, naime, napravljeni su bez termičke obrade, šećera, glutena i laktoze i svi su pogodni za vegane.
– U ovo doba godine svakako su najveći hit sladoledne torte od borovnica ili malina – kaže Bernarda Valković te dodaje da su im najčešći posjetitelji stranci. Osim toga, sirove čokolade od agave, kakaa i rižina mlijeka s dodatkom eterična ulja naranče ili namaz od lješnjaka nešto je, ističe, zbog čega se zaustavljaju i oni koji ne mare toliko za zdrave zalogaje.
Međutim, kako su baš takvi zalogaji u gastronomsko-blogerskom svijetu u posljednje vrijeme u trendu, na festivalu se mogu pronaći i zdrave grickalice.
– Kandirano voće ili voće u čokoladi sve je popularnije. Ljudi su, primjerice, sve češće ludi za đumbirom, koji je donedavno bio relativno egzotična namirnica, a iznenade se kandiranom pitajom i kumkvatom – kaže Sanja Ćatipović iz kućice “Kod krokodila”.
U vrućim lipanjskim danima većina će posjetitelja na Zrinjevcu osvježenje pronaći u omiljenjoj ljetnoj slastici, sladoledu. Osim kušanja najpopularnijih zagrebačkih kuglica, na festivalu je moguće kreirati svoj sladoled na štapiću.
Podloga od vanilije prelivena hrskavom belgijskom čokoladom po izboru, tamnom, mliječnom ili bijelom, uz pregršt dodataka poput bombona, keksa, kikirikija ili različitog voća, autore i sretne kušače čeka na štandu “Funny Sticksa”.
– Kada dobijemo gotov proizvod, uvijek nam nešto nedostaje. Ili je premalo voća, previše čokolade ili bismo voljeli i malo orašastih plodova na sladoledu... Zato kod nas možete napraviti sladoled o kojem ste oduvijek sanjali – objašnjavaju nasmijane Tia Pihač i Antonia Pera.
Dečki idu na sigurno
Festival slastica bio bi nezamisliv bez francuskih deserata koji su sinonim za spoj umjetnosti i struke. A specijalizirani kutak za eklere jest “Meet Mia”.
– Dečki uglavnom igraju na sigurno pa biraju čokoladne eklere, a djevojke su sklonije onome što ih vizualno privuče. A i hrabrije su kada treba nešto novo kušati, poput eklera od jagode s kremom od bosiljka kojom su svi oduševljeni – poručuju s njihova štanda.
Večeras u “Slatkim guštima” možete uživati uz koncert Loud&Found, a sutra je dan posvećen borovnicama.