Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DOBAVLJAČ PLINA

Kada se u Zagrebu mijenja opskrbljivač, što će biti s cijenom? Ovo su odgovori na ključna pitanja

Gradska plinara Zagreb
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
29.05.2024.
u 22:24

Cijena plina je regulirana i jednaka do jeseni, a Međimurje plin je ponudilo svoju nižu maržu

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) navodno je odlučila da će zagrebačko područje opskrbljivati tvrtka Međimurje plin, a ne, prvi put u 162 godine, Gradska plinara Zagreb-Opskrba. Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je na konferenciji za medije komentirao odluku HERA-e te najavio da će se boriti svim sredstvima da se ona sruši. 

S obzirom na to da se još nije dogodilo da Zagrepčani imaju drugog opskrbljivača, mnogi su posljednjih dana zvali Gradsku plinaru Zagreb-Opskrbu, navodi portal 24sata koji je sastavio detaljan vodič o posljedicama za građane.

1. Kada se mijenja opskrbljivač?

Međimurje plin trebalo bi opskrbljivati Zagrepčane od 1. listopada do 1. listopada 2027. godine.

2. Mijenja li se cijena plina?

Iznosi računa trebali bi biti isti dok se ne promjeni cijena plina, no ni od jeseni se ne očekuju poskupljenja. Međimurje plin i GPZO su se natjecali u svom trošku opskrbe koji je manji dio ukupne cijene na računu. Cijena plina je regulirana i jednaka do jeseni, a Međimurje plin je ponudilo svoju nižu maržu. 

3. Ima li Međimurje plin osigurane količine plina?

Oni bi morali imati unaprijed osigurane količine. Uz to, dali su dva milijuna eura garancije za ispunjenje obveza.

4. Hoće li građani morati potpisivati nove ugovore?

Cijeli bi proces trebao ići automatizmom. Što se tiče tvrtki i obrta koji nisu u javnoj usluzi opskrbe, njima će plin i dalje osiguravati GPZO.

5. Hoće li građani morati ići u Čakovec kako bi riješili određena administrativna pitanja?

Međimurje plin nema podružnicu u Zagrebu te ima četiri mjeseca da je uspostavi. Još uvijek nije poznato namjeravaju li to napraviti, pišu 24sata. 

Situaciju s opskrbljivanjem plinom glavnog grada komentirao je večeras za Večernji list stručnjak Ivan Brodić. Što je on rekao, možete pročitati OVDJE.

Komentara 2

EZ
ezer
22:59 29.05.2024.

Zagrepčani su potpisali ugovor o opskrbi plinom kategorije kućanstvo s Gradskom plinarom Zagreb i ne može to sada preko noći preuzeti Međimurje plin. Tko želi jeftiniji plin neka se prebaci Međimurje plinu.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
22:44 29.05.2024.

Neki će iz ovog cirkusa izaći vrlo bogati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije