Tzv. street food u Zagrebu više nije novost, a teško je osporiti da je njime gastronomska ponuda doista unaprijeđena. Raznolikost te ponude nedavno se još povećala, otvoren je Wurst Bar Harmica, restoran koji nudi isključivo austrijske specijalitete.
– Zaključili smo da upravo ovakvo što nedostaje u gradu – kažu Zvonko Kos i Josip Palić, suvlasnici lokala u prolazu koji nosi nekadašnje ime Trga bana Jelačića.
– Sve je ovdje doista austrijsko, željeli smo doslovno prenijeti kuhinju i sve sastojke. Srećom, za većinu je bilo moguće organizirati dopremu iz Austrije tako da ćete, što se hrane tiče, ovdje dobiti sve što i u nekom sličnom restoranu u toj zemlji – ističe Kos, dodajući kako je njegov Wurst Bar vjerojatno jedino mjesto, osim hotela, gdje se može popiti kava Nespresso.
A jelovnik doista izgleda kao da ste došli u Graz ili Beč. Käsekrainer, kobasica s čak 15 vrsta sira, Bratwurst, bijela kobasica iz Thüringena koja jedina ne potječe iz Austrije nego iz njemačke regije. Tu je i Leberkäse, delikatesni mesni sir, a posebno će vam preporučiti Frikadelle, faširanac od mješavine svinjskog mesa i povrća. Nudit će lokal u Harmici i Gulaschsuppe pa Germknödeln. Kada uđete, na policama ćete ugledati velike tegle s ukiseljenim povrćem u kojemu možete uživati i kod kuće; može ih se, naime, kupiti. Tu su i različite vrste umaka, a sve se priprema na licu mjesta. Interijer je vrlo funkcionalan, a djelo je arhitekta Kristijana Rendulića iz Arhikulture.
– Interes je i mnogo veći od očekivanog, i to ne samo naših sugrađana. Puno je već bilo gostiju s njemačkog govornog područja kojima je očito zanimljivo probati njihovu kuhinju u našoj zemlji. Iznenade se kada zaključe kako je – ista! No, imamo i puno gostiju iz Japana i Južne Koreje, pa nekidan i puno Australaca. Ako se ovako nastavi, možda razmislimo i o kojoj drugoj lokaciji, franšizi – kaže ekipa iz Wurst Bara.
Samo naprijed dečki