TREŠNJEVKA

Konačno počinje obnova: Dio derutnog zagrebačkog placa dobiva novo ruho, stiže i novi 'francek'

Trešnjevački trg
Borna Filic/PIXSELL
13.08.2024.
u 13:00

Radovi na prostoru od 1400 kvadrata, koje će za nešto manje od 160 tisuća eura izvoditi tvrtka Veselčić, trajat će četiri mjeseca. Stabla ostaju, u žardinijere stižu ružičnjaci, a postojeća fontana će se popraviti ili zamijeniti

Tvrtka Veselčić iz Buzina, za nešto manje od 160 tisuća eura, obnovit će plato na Trešnjevačkom placu. Jedina se ona javila na natječaj Grada, ugovor je sklopljen, a sad slijedi uvođenje izvođača u posao, nakon čega radovi mogu početi.

Riječ je o uređenju sjevernog dijela tržnice nadomak Trešnjevačkom trgu, a planira se obnoviti 1400 kvadrata ulaza u plac uz Ozaljsku ulicu. Kako piše u natječajnoj dokumentaciji, postojeće opločenje trebalo bi se zamijeniti, a uredit će se i dva "zelena otoka", odnosno postavit će se žardinijere koje će ukrasiti prostor. Uljepšat će se i klupice jer su trenutačne dotrajale, a postavit će se i "željezni francek".

– Postojeće opločenje je oštećeno i više ne zadovoljava potrebe za korištenje prostora. Zamijenit će se betonskim pločama u tamnosivoj i svjetlosivoj nijansi – stoji u dokumentaciji po kojoj će radove izvoditi tvrtka Veselčić.

Što se tiče uređenja žardinijera, zidovi od kamenih kocaka će se očistiti, navodi se također, a stabla zadržati. U žardinijere će se pak zasaditi ružičnjak. Za vrijeme radova, koji će trajati do četiri mjeseca, uklonit će se postojeća dva bankomata i telefonske govornice. Što se postojeće fontane tiče, ona će se popraviti ili zamijeniti.

Trešnjevačka je tržnica jedna od najstarijih u Zagrebu, a njezina se sveobuhvatna obnova već više puta planirala. Jedna od varijanti obnove spominjala je i transformaciju placa u prostor za druženja, koncerte i slična događanja tijekom večernjih sati.

Prije četiri godine održan je i javni natječaju za urbanističko-arhitektonsko idejno rješenje prostora središta Trešnjevke sjever, a na njemu je pobijedio rad Studija FM arhitekture na čelu s arhitekticom Franom Milaković. Prema njihovoj viziji, Trešnjevački plac trebao bi imati ostakljen krov, a ispod bi se nalazila podzemna garaža, dok bi u blizini bilo smješteno boćalište za umirovljenike kao i igralište za najmlađe.

VEZANI ČLANCI: 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije