PREDSTAVE, KONCERTI...

Kraj pilot izdanja Zagrebačkih kvartova kulture: Sedam kvartova, 250 izvođača i više od deset tisuća posjetitelja

Zagreb: Svečano otvorenje manifestacije i novog projekta Zagrebački kvartovi kulture
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
26.09.2024.
u 15:00

A nakon pilot izdanja, Zagrebački kvartovi kulture nastavit će svoje kulturno djelovanje po novim zagrebačkim kvartovima i to tijekom proljeća i ljeta 2025. s ciljem proširenja na veći broj kvartova i organizacije još raznovrsnijeg kulturno-umjetničkog sadržaja

Pilot izdanje Zagrebačkih kvartova kulture završilo je proteklog vikenda uz dvodnevni kulturno-umjetnički program u Ravnicama. Kulturni program tijekom tri je mjeseca - lipnja, srpnja i rujna - 'obilazio' sedam zagrebačkih kvartova i time njihovim stanovnicima u vlastitom dvorištu i domu omogućio direktan susret s kazalištem, suvremenim cirkusom, koncertima i filmovima! U pilot izdanje bilo je uključeno sedam kvartova: Novi Jelkovec, Sveta Klara, Malešnica, Siget, Gajevo i Srednjaci te Ravnice.Održano je više od 60 raznovrsnih događanja u kojima je sudjelovalo više od 250 izvođača, dok je projekt svojim prisustvom podržalo više od deset tisuća posjetitelja.Izuzetno smo zadovoljni završenim pilot izdanjem Zagrebačkih kvartova kulture.

"Započeli smo sa sedam kvartova, održali niz programa, oživjeli i barem privremeno stanovnicima tih kvartova pokazali koje su mogućnosti i potencijali kada se dogodi sinergija umjetničkog sadržaja i publike. Bilo je jako dirljivo promatrati sve generacije kako uživaju u kulturnom programu u vlastitom dvorištu ili s vlastitih balkona i prozora. Ovaj projekt samo se nastavljana duh vizije Grada Zagreba: kultura koja stvara grad, grad koji živi kulturu. Plan je da s ovim projektom nastavimo iduće godine, tj. od proljeća, povećamo broj kvartova te da dugoročno nađemo načina da dodatno motiviramo kvartove te ih potaknemo na kontinuitet u samostalnom produciranju kulturnog sadržaja" izjavio je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj ustanove Novi prostori kulture, organizatora projekta Zagrebački kvartovi kulture.

Zagrebački kvartovi kulture pilot je projekt nastao s ciljem povećanja dostupnosti kulture i umjetnosti u svim dijelovima grada, približavanja kulture i umjetnosti svima i poticanja razvoja kulturnog života te omogućavanja njihove dostupnosti u različitim zagrebačkim kvartovima. Projekt nastaje u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture uz podršku Grada Zagreba.Službeni početak programa održan je u lipnju uz spektakularnu izvedbu Zagrebačke filharmonije i kvarteta trombona u Novom Jelkovcu, a nadalje su u kvartovima početak programa kroz formu marša najavljivali Zagrebački orkestar ZET-a.

Program za djecu uključio je niz dječjih predstava, među ostalima Vješticu Hillary i uvrijeđeni kontrabas zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Krešimira Dolenčića, Matovilku u produkciji Tvornice lutaka, predstavu-koncert Orkestra Pokoloka Teatra Poco Loco te mnoge druge. U programu cirkuskih izvedbi nastupali su među ostalima francusko-brazilska umjetnica Alice Rende, slovenski cirkuski kolektiv Mi smo Nismo, artistički kolektivi Cirkorama, Cirkultura, Teatra Cirkus Punkt i mnogi drugi.Kazališni program za odrasle sadržavao je predstave Teatra Exit, kazališta Moruzgva, Planet Art  i mnoge druge, dok je glazbeni program uključio koncerte brojnih bendova i glazbenih stilova. Filmski program uključio je nove dječje filmove Dnevnik Pauline P. Nevena Hitreca,najgledanijeg hrvatskog filma iz 2023., crtić Cvrčak i mravica u režiji Luke Rukavine, ali i stare animirane dragulja hrvatske kinematografije Čudesnu šumu i Čarobnjakov šešir Milana Blažekovića uz koje su odrastale brojne generacije.

VEZANI ČLANCI:

Prikazani su i aktualni hit-film Čovjek koji nije mogao šutjeti redatelja Nebojše Slijepčevića, ali i kultni klasici poput Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, H-8 Nikole Tanhofera, kao i niz stranih ostvarenja poput Savršenih dana kultnog redatelja Wima Wendersa ili pak recentnog talijanskog kino hita Uvijek postoji sutra popularne talijanske glumice Paole Cortellesi.Odaziv i reakcija publike po kvartovima diljem Zagreba pokazatelj su važnosti daljnjeg inzistiranja na ovakvim inicijativama koje bi dugoročno postavile model za kontinuirano kreiranje i produciranje kulturnog sadržaja u kvartovima diljem grada. A nakon pilot izdanja, Zagrebački kvartovi kulture nastavit će svoje kulturno djelovanje po novim zagrebačkim kvartovima i to tijekom proljeća i ljeta 2025. s ciljem proširenja na veći broj kvartova i organizacije još raznovrsnijeg kulturno-umjetničkog sadržaja.

FOTO: Zgrada zagrebačkog Učiteljskog fakulteta zasijala novim sjajem: Obnova je gotova, studenti se vraćaju
Zagreb: Svečano otvorenje manifestacije i novog projekta Zagrebački kvartovi kulture
1/16
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije