Mali, veliki, s ajvarom i lukom ili bez njih, a sa strane krumpirići ili možda neka salata. Neki ćevape jedu u lepinji, drugi ih vole bez ičega, neki priznaju samo sarajevske, a treći jedu isključivo one od stopostotne junetine. Bez najpopularnijeg lokalnog fast fooda nemoguće je zamisliti život u Zagrebu, a neke od zagrebačkih pečenjara poslužuju ih i više od pola stoljeća. A gdje su oni najbolji? Glasajte u našoj anketi.
1. Čingač, Vukomerec
Pečenjara s dugom tradicijom čuvena je upravo po svojim ćevapima, a čak i mala porcija dovoljna je da zasiti odraslog čovjeka. Rade svakog dana osim ponedjeljka od 7 do 23 sata, a ondje rado svrati svatko tko se nađe na istoku grada. Mala porcija ćevapa, uz koju stiže i jedan štap šiša, stoji 8,50 eura.
2. Zdravljak Sport, Utrine
Nalazi se na Barčevu trgu, a mnogi ga smatraju najboljim mjestom za ćevape u Novom Zagrebu, ako ne i u cijelom gradu. Tko god svrati na plac u Utrinama rado će ondje sjesti na fini obrok, a veliku porciju s deset ćevapa platit ćete osam eura. Radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 7 do 23 sata.
3. Stari kotač, Prečko
Svoje popularne obroke od mljevenog mesa poput ražnjića, pljeskavica i ćevapa na drvenom ugljenu pripremaju od 1982., a za neke su jedini razlog da potegnu do Petrovaradinske na zapadnom dijelu grada na gablec ili večeru. Porcija od sedam ćevapa stoji 6,90 eura, a na meniju su i pljeskavica koja stoji 40 centi manje te ona punjena sirom koju ćete platiti 8,30. Radno vrijeme je od utorka do nedjelje od 10 do 22 sata.
VEZANI ČLANCI:
4. Zdravljak Dinamo, Dubrava
Konkurencija u Dubravi je jaka, a ćevapi, punjene pljeskavice i hamburgeri samo su dio ponude u Dinamu na Čulinečkoj cesti 31, koji mnogi smatraju jednom od najboljih ćevabdžinica na tom području. Velike ćevape u lepinji ondje ćete platiti 6,50 eura, a radno vrijeme je svakog dana od 6.30 do 23 sata.
5. Pečenjara Cvjetno, Cvjetno naselje
Lokal na Cvjetnoj cesti 21A također je na glasu kao jedno od mjesta s najboljim ćevapima u metropoli, a svi su stolovi gotovo uvijek zauzeti. Ćevapi dolaze u pločicama po četiri komada, a počastiti se možete malom porcijom, koja stoji samo 3,50 eura te velikom koju ćete platiti šest. Ambijent je ugodan, ima i otvorenu terasu okruženu zelenilom, a radno vrijeme od 9 do 22 sata, svakog dana osim nedjelje.
6. Restorani Batak, Zagreb
U specijalitetima iz restorana Batak možete guštati na čak 12 lokacija u metropoli, a popularni su, između ostalog, po ćevapima raznih vrsta. Tako su u ponudi pileći i teleći, šiš i ćevapi punjeni sirom te u umaku od kajmaka, a cijena se kreće između 6,80 do 10,50 eura, ovisno o vrsti i veličini.
7. Plac Kitchen & Grill, Dolac
Tko god svraća na glavnu gradsku tržnicu, barem jednom je sjeo na ćevape na Plac. Hvale se 100 posto junećim mesom, a na meniju su mali, koji stoje šest, i veliki ćevapi, koje ćete platiti 8,50 eura. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 23, a nedjeljom od 11 do 18 sati.
8. Sofra, Borovje
Sofra je restoran koji poslužuje tradicionalne bosanske delicije, a osim u ulici 1. Gardijske brigade Tigrovi, smjestila se i u centru Point na Rudeškoj cesti. Naziv Sofra, inače, dolazi od turske riječi koja označava niski stol oko kojeg se sjedi na podu ili na jastucima prekriženih nogu. Porciju velikih ćevapa u somunu ondje ćete platiti deset eura, a mala stoji tri manje.
VEZANI ČLANCI:
9. Krčma kod Marka, Rakitje
Iako na jelovniku imaju samo dvije stvari, rijetko ćete ondje pronaći stol bez rezervacije. Krčma kod Marka koja se smjestila u ulici Dr. Franje Tuđmana 21, popularna je među Zagrepčanima upravo po svojim sočnim ćevapima uz koje će vam ponuditi isključivo prepečeni kruh i luk, ali i po ambijentu zbog kojeg će vas već na samom ulazu uhvatiti nostalgija. Velika porcija ćevapa ondje stoji 7,80 eura, mala 3,90, a u ponudi su i ražnjići koji stoje 7,80. Radno vrijeme je svakog dana od 8 do 22 sata, osim ponedjeljkom kada su zatvoreni.
10. Tvornica pljeskavica TPK, Cvjetno naselje
"Naša jedina i iskrena želja jest da vam pružimo najbolju moguću hranu od najsvježijeg mesa i namirnica". Govore to u Tvornici pljeskavica TPK gdje, među ostalim, prave ćevape koje brojni smatraju najboljima u metropoli. Porciju ćevapa ondje ćete platiti devet eura, a na jelovniku su i punjena te gurmanska pljeskavica koje stoje 11,40 eura. Nalazi se na Cvjetnoj cesti 15, primaju isključivo telefonske rezervacije, a radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 22 sata.
11. Kod Dede, Prečko
Kod Dede je tradicionalni restoran koji se smjestio na adresi Prečko 5C, a gdje se roštilj peče na drveni ugljen. Veliku porciju ćevapa u lepinji ondje ćete platiti deset eura, a na jelovniku su i ražnjići koji stoje dva više. Počastiti se možete i Dedinom platom na kojoj ćete, za 33 eura, dobiti dva ražnjića, četiri ćevapa, dvije pljeskavice, dva naravna odreska, dvije pečenice te krumpiriće, šampinjone i lepinje. Posjetiti ga možete svakog dana od 10 do 23 sata.
Čingač i Batak više nisu dobri. Cvjetno kiosk ste naveli krive cijene, opet su poskupili, mala 8dkg 4€, velika 16dkg 7€ i šiš 9€ Merak Trešnjevka su jako dobri i velike porcije