upozorenje svim institucijama

Nezadovoljni stanovnici Lučkog blokirali promet: 'U 21. stoljeću nemamo kanalizaciju. Ovdje je kao Mad Max'

Zagreb: Prosvjed građanske inicijative "Moje Lučko"
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/15
13.04.2023.
u 16:12

Kažu, nisu udruga i prosvjed nije politički, već su inicijativa građana kojima je dosta činjenice da je ovo povijesno važno naselje smješteno na jugozapadu Zagreba sustavno zanemarivano

U Gradskoj četvrti Novi Zagreb- Zapad prekipjelo je. U Puškarićevoj ulici na prosvjedu je inicijativa Moja Lučko okupila nezadovoljne Zagrepčane koji se ljute jer još uvijek, kako kažu, u 21. stoljeću nemaju kanalizaciju. 

-Lučko, mjesto za kojeg mnogi stanovnici glavnog grada Hrvatske, a općenito i građani Hrvatske, prepoznaju po zaslugama ATJ Lučko u domovinskom ratu, po naplatnim kućicama koje vide u televizijskim prijenosima za ljetnih gužvi ili kada putuju na godišnje odmore je mjesto na koje osim u tim trenucima - jednostavno zaborave ostatak godine- tim riječima najavili su prosvjed pripadnici Građanske inicijative Moje Lučko. 

Kažu, nisu udruga i prosvjed nije politički, već su inicijativa građana kojima je dosta činjenice da je ovo povijesno važno naselje smješteno na jugozapadu Zagreba sustavno zanemarivano i konstantno izgubljeno između papira i nadležnosti, a u međuvremenu gubi bitku s prometnom i komunalnom infrastrukturom.

  

Vijećnica u MO Lučko Jadranka Knežević kazala je da je jako puno zainteresirano za problem kanalizacije koja mora biti broj jedan. 

-Mi kao da ne postojimo. Ako pogledate Lučko je ulaz u grad svim strancima koji se pitaju gdje su došli. Kao da živimo u scenama iz Mad Maxa. Ovdje je i glavna prometnica, djeca idu u školu. Ne može se raditi ništa je jer nema kanalizacije. Hrvatske ceste se nam ne odgovaraju na upite i o tako traje od 2016. kad su nam rekli da smo među prioritetima. Borba je oduvijek. Sad smo rekli dosta- kazala nam je Knežević. 

Stanovnik Lučkog Marko rekao nam je kako godinama traju obećanja koja nikako da se ostvare.

-U Stupniku imaju kanalizaciju, a mi ne, apsurd. Sva okolna mjesta imaju. Svaki dan nam smrdi pod prozorima. Glavni prioritet je da se ta kanalizacija napravi. Dosta je lažnih obećanja, to se mora riješiti- ustvrdio je Marko. 

Prosvjednike je pozdravio i Marko Vranić, predsjednik Mjesnog odbora Lučko. Problem je, poručio je, izuzetno ozbiljan. 

-Rješenje čekamo više od 10 godina. Tek sada smo počeli, i to smjenom direktora VIO-a, ostvarivati neke razgovore i da se napokon situacija pokrene. Zahvalio bih se i onima koji misle da ovaj skup nema smisla jer da su tvrdili da je to pucanj u prazno. Mene zanima smatraju li da je pucanj u prazno svakodnevno pražnjenje septičkih jama za 70 stanova u Puškarićevoj, poplavljene ulice u Lučkom, nemogućnost izrade nogostupa i ostalih infrastrukturnih stvari?- pitao je Vranić. 

Ustvrdio je kako od Hrvatskih cesta i svih ostalih bitnih aktera zahtjevaju da u 30 dana jasno daju aktivnosti, status projekta na uvid i status neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i čestica kako bi se znalo gdje je stalo. 

-Za početak smo u Puškarićevoj samo slušali obećanja. Tražimo i ubrzavanje procesa izvlaštenja na ostalim nerazvrstanim cestama u Lučkom i njihovo spajanje na glavni vod u Puškarićevoj- rekao je Vranić.

Na prosvjedu je bio i Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini. 

-Građani Lučkog su također građani metropole, ali ne uživaju sve mogućnosti koje imamo mi u drugim dijelovima Zagreba. Jako je puno neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Znamo da je problema bilo i s knjigama gdje se dokazivalo vlasništvo. Oformljen je tim unutar gradske uprave i oni bi trebali ići na ovakva mjesta i rješavati važna pitanja- rekao je Petek. 

Naš reporter Dario Topić izvijestio je kako su mu Zagrepčani okupljeni na prosvjedu rekli da Hrvatske ceste i Grad konstantno prebacuju lopticu kada su u pitanju njihovi problemi. U ulici je tijekom prosjeda bio blokiran promet, a povremeno su nastajali i zastoji.

Ključne riječi

Komentara 4

BL
Blomberg
20:13 15.04.2023.

Pitajte predstavnika mjesne zajednice kud se ulazu novci koje opcina dobiva , i zasto se ne brine za mjesto, ima da se do centa prikaze kuda ide novac, a ako novaca nema onda on ili ona su tu da seda se pobrinu da se sve napravi sto u mjesu za napraviti ima, i basta.

JO
josmalopanestalo
19:10 13.04.2023.

Gradili su kuće po livadama, bandićevi glasači, kaj nisu imali komunalije prije gradnje¿?

PI
pimpekjoža
17:31 13.04.2023.

Jel su platili komunalni i vodni doprinos kad su gradili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije