NASLJEĐE RATNE TRAUME

'Kućica za pse': Premijera predstave koja progovara o posljedicama ratnog silovanja

Foto: Arterarij
1/5
23.09.2024.
u 15:30

Redatelj i glumac Romano Nikolić u suradnji s dramaturginjom Doroteom Šušak, nakon višemjesečnog, terenskog istraživanja, otvara problematiku ratnog silovanja u posljednjem ratu na ovim prostorima kroz narativ o dvije, paralelne obitelji.

"Kućica za pse" nova je kazališna predstava umjetničke organizacije i udruge djelovanja u kulturi Arterarij koja se bavi se teškom i, u našem društvu nedovoljno otvorenom, temom ratnog silovanja i njegovim dugotrajnim posljedicama na ljude, obitelji, zajednice i društva u cjelini. Premijera je zakazana za petak u 19.30 u prostoru Areterarija. Predstava je nastala u sklopu projekta Kreativne Europe pod nazivom "Eklektika drugosti" te u partnerstvu s udrugom Heartefact iz Srbije kao nositeljem projekta i organizacijom El Vaïvén, partnerom iz Francuske.

Ondje gdje se razgovor o osobnim, obiteljskim i društvenim istinama zaustavlja, narativ i dijalog predstave "Kućica za pse" tek počinje, kažu organizatori. Nastavljajući se na etabliranu estetiku i etiku Arterarija, redatelj i glumac Romano Nikolić u suradnji s dramaturginjom Doroteom Šušak, nakon višemjesečnog, terenskog istraživanja, otvara problematiku ratnog silovanja u posljednjem ratu na ovim prostorima kroz narativ o dvije, paralelne obitelji.

POVEZANI ČLANCI:

"Kućica za pse" donosi kazališnu i ljudsku studiju osobne, socijalne i regionalne traume nasilja i silovanja u ratnom razdoblju, baveći se transgeneracijskim taloženjem tuge, šutnje i manjka bliskosti koji osim žrtava samih, razaraju i novu generaciju koja stasava i nasljeđuje svijet. Iako se dijelom baveći dokumentarnim kontekstom posljednjeg rata u Hrvatskoj i regiji, ova kazališna predstava, otvara univerzalne neuralgije društvenih uloga i parnjaka kao što su "zločinac i žrtva", "trauma i oslobođenje", "šutnja i dijalog".

Nasljeđe ratne traume, nemoguće je obustaviti tek prirodnom smjenom generacija, a poglavito kada se o određenim aspektima tog traumatskog iskustva, sustavno odbija progovarati. Arterarij ne bježi od istraživanja žive traume, naprotiv, kroz isprepletenost iskrenih dijaloga i unutarnje refleksije otvara prostor za svjedočenje o boli koja se često prešućuje, poručuju organizatori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije