Obrazovanje

Kung-fu, kineska kuhinja i jezik u Savskoj

Konfucijev institut (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
11.05.2012.
u 19:00

Konfucijev institut u nedjelju 13. svibnja svečano se otvara u Studentskom centru

Učenje kineskog jezika, kaligrafije, kineske kuhinje, borilačkih vještina poput tai-chija i kung-fua odsad će biti moguće na jednom mjestu. Svoja vrata sutra otvara jedinstven sveučilišni centar u Hrvatskoj, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu.

20. obljetnica suradnje

Institut je smješten u bivšoj čitaonici Studentskog centra u Savskoj, a baš je nedjelja odabrana za dan njegova otvaranja jer je to i dvadeseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Narodne Republike Kine.

– Inicijativu za osnivanje Konfucijeva instituta dalo je vodstvo Sveučilišta u Zagrebu, koje je tijekom posjeta Šangaju u lipnju 2010. godine, u sklopu obilježavanja uspostavljanja sestrinskog odnosa između Grada Zagreba i Šangaja ostvarilo suradnju na tom projektu sa Šangajskim institutom za međunarodnu trgovinu – objašnjava prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Ksenija Turković.

U svijetu postoji 350 Konfucijevih instituta, a zagrebački će biti otvoren za sve, od predškolaca do umirovljenika.

– Imat ćemo kvalitetan obrazovni program jer mi smo prije svega obrazovni institut – najavljuje Krešimir Jurak, voditelj Instituta.

 Tjedan kineske kulture

– Dio će se tečajeva u Konfucijevu institutu naplaćivati, ali isključivo zbog pokrivanja osnovnih troškova. U svakom slučaju, cijena neće biti komercijalna – objašnjava K. Jurak.

Također, trenutačno se pregovara s jednom osnovnom i dvije srednje škole o fakultativnom učenju kineskog jezika.

No, što će sve naći i moći polaziti u Institutu, građani će moći vidjeti od 14. do 18. svibnja kada će se na Zrinjevcu održavati Tjedan kineske kulture. Ako vrijeme bude loše, program se seli u Kino Europa i Studentski centar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije