BOGATO SU NAGRAĐENI

Maistralov AI-R-Port najbolji projekt za modernizaciju aerodromskih usluga

Zagreb: Prezentacija start-upova i podjela nagrada izazova Play your Airport
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/10
04.09.2024.
u 16:55

Osmislili su rješenje koje putnicima omogućuje da brzo i jednostavno doznaju sve o letovima, lokacijama zračne luke ili dostupnim sadržajima

Domaća tvrtka Maistral pobijedila je na natječaju “Play Your Airport” zahvaljujući svom projektu koji putnicima omogućuje pristup ključnim informacijama o zračnoj luci putem WhatsAppa. Projekt nazvan AI-R-Port osmišljen je tako da putnici mogu jednostavno i brzo doznati sve što im je potrebno o letovima, lokacijama unutar zračne luke ili pak zabavnim sadržajima koji su dostupni za skraćivanje vremena čekanja.

Nagrađeni su s 5000 eura, putovanjem u Pariz i posjetom Inovacijskom centru Groupe Aéroports de Paris (ADP), kao i mentorskom podrškom Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) u trajanju od tri do šest mjeseci. Osim toga, projekt će biti globalno promoviran putem društvenih mreža Groupe ADP-a i MZLZ-a, a Maistral će sudjelovati na međunarodnim mrežnim i inovacijskim sastancima gdje će predstavljati svoje rješenje. Drugoplasirani tim, Sign Avatar iz Srbije, osmislio je projekt koji koristi umjetnu inteligenciju za automatsko pretvaranje govora i pisanog teksta u znakovni jezik. Njihovo rješenje usmjereno je na olakšavanje komunikacije osobama s oštećenjem sluha, a osvojili su nagradu od 3000 eura.

POVEZANI ČLANCI:

Treće mjesto i 2000 eura pripalo je pak hrvatskom timu AIR-RMLD, čiji projekt koristi dronove za unapređenje usluga zračne luke. Oba tima uz novčane su nagrade dobili i priliku za globalnu promociju putem društvenih mreža Groupe ADP-a i MZLZ-a, kao i sudjelovanje na međunarodnim sastancima gdje će promovirati svoja rješenja. “Play Your Airport” pokrenut je u suradnji MZLZ-a i ADP-a u cilju pronalaženja inovativnih rješenja u tri kategorije, automatizacija usluga, zeleni aerodrom i jedinstveno putničko iskustvo. Izazov koji je prvi put predstavljen u Hrvatskoj otvorio je vrata malim i srednjim poduzećima, akademskoj zajednici te startupima, omogućivši im da implementiraju svoja tehnološka rješenja u zračnu luku i osvoje vrijedne nagrade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije