FINALE U NEDJELJU

Memorijalnim turnirom odaju počast preminulom prijatelju, a sada za pobjednike naručili i trofej

Foto: Privatni album
1/19
23.08.2024.
u 15:00

Trofej koji će se narednih godina rotirati između pobjednika Memorijalnog malonogometnog turnira “Oskar Kadrnka”, djelo je mladog kipara Luke Krešimira Stipića

Veličine je ljudskog torza te odliven u aluminiju. Inspiriran je dresom koji vijori u pokretu, a dok je s prednje strane urezan broj 18, na stražnjoj strani u prepoznatljivom fontu stoji ime Oskar. Trofej je to koji će se narednih godina rotirati između pobjednika Memorijalnog malonogometnog turnira “Oskar Kadrnka”, a djelo je mladog kipara Luke Krešimira Stipića. Četvrta je ovo godina kako se turnir organizira i to u spomen na jednog od najboljih kadeta Futsal Dinama, prerano preminulog Okija, kako su Oskara prijatelji zvali od milja, a koji je u lipnju 2018., zajedno s trenerom Matijom Caparom, izgubio život u prometnoj nesreći. 

– Glavna je misao vodilja bio Oskarov umirovljeni dres iz Futsal Dinama s brojem 18. Uz to, dobio sam fotografiju Oskara gdje puca prema golu, a majica je u pokretu. Htio sam spojiti ta dva motiva te ih prenijeti na sam trofej. Kragna je uzeta kao simbol luksuza i prestiža, što je česta pojava među nogometnim klubovima. Sam dres vijori, dok postament, rukavi i dio kragne predstavljaju rađanje i život, ali i smrt koja je neizbježna – objašnjava Luka. 

VEZANI ČLANCI: 

Svoje je remek-djelo, dodaje, najprije oblikovao od gline, zatim ga odlio u gips, a potom u aluminij i to u Ljevaonici umjetnina ALU, koja je najstarija u ovom dijelu Europe. 

– Aluminij je dosta lagan materijal i zato sam ga odlučio koristiti u izradi kako bi se mogao podići. Da je u bronci, ni zajednička snaga trojice ne bi bila dovoljna – ističe Luka. Trofej se, dodaje, od ideje do realizacije, "rađao" gotovo četiri mjeseca, a segment po segment izrađivao je u sitne noćne sate, nakon što bi se oslobodio svih drugih obaveza. A kako bi trofej, koji će u nedjelju podići najbolja ekipa, bio savršen, sve se vrijeme nalazio i konzultirao s ekipom organizatora. 

– Oskar nam je bio jako dobar prijatelj i sjajan igrač. Dugo se rađala ideja da organiziramo nešto kako bismo mu odali počast i tako smo prije četiri godine organizirali prvi turnir. Kako ga svake godine nastojimo podići na višu razinu, najprije je na igralištu gdje održava osvanuo Okijev mural, a ove nam je godine sinula ideja o trofeju – govori Niko Škurla, uz kojega tim organizatora čine i Vito Jelić, Mislav Kutleša, Marin Lukin, Nikša Barišić, Josip Benšek, Filip Bošnjak, Dino Limari, Mihael Sajko, Borna Žužić, Natko Jurkin i Vito Jelčić.

1/19

Inspiraciju o pokretanju turnira, dodaje, pronašli su u Kupu sv. Josipa koji se na trešnjevačkom igralištu OŠ Kralja Tomislava održava već 14. godina, a posljednjih šest igra se u čast na tragično preminulog, proslavljenog malonogometaša i trenera, Matiju Capara. A među pobjednicima kupa, u posljednje se tri godine, podsjetimo, također rotira Stipićevo remek-djelo, 20 kilograma težak trofej od drva, aluminija i bronce. 

Maksimalan broj ekipa koje mogu sudjelovati na turniru, koji se u Gračanima, točnije na adresi Isce 15, održava do nedjelje, je 32, a kako bi ga postigli, dodaje, trebalo im je svega 25 minuta od otvorenja prijava. 

– Na listi čekanja imamo još 20 ekipa. Rastemo iz godine u godinu, i u tih nekoliko dana okupi se ogroman broj mladih ljudi što nam jako puno znači, a atmosfera je takva da se čini da su Oskara svi poznavali i družili se s njim. To je zaista nevjerojatno i predivno – dodaje Niko. 

VEZANI ČLANCI: 

Svaka ekipa ima pravo prijaviti 12 igrača, mlađih od 21 godine, a tijekom tri dana po četiri se ekipe natječu u osam grupa, no prolazak u završnicu ostvaruju po dvije najbolje. Četvrtog dana, odnosno u nedjelju, igraju se velike završnice, od osmine finala do finala, a koje će se prikazivati i na malim ekranima, točnije na kanalu Sportklub. 

No prije velikog finala, dodaje, tradicionalno će se održati i ceremonija u sklopu koje će, uz organizatore, na teren izaći i tridesetak njihovih prijatelja te uz pjesmu Prljavog kazališta "Heroj ulice", zapaliti baklje u spomen na Oskara. 

– To je takoreći neki vrhunac turnira i bude dosta emotivan jer se prisjetimo nekih trenutaka koje smo proveli s Oskarom. Stoga bih pozvao sve, posebice mlade, da nam se pridruže u Gračanima, poprate turnir te s nama dožive atmosferu i zajedništvo koje vlada tih nekoliko dana, ali i da zajedno Oskaru odamo počast na način kakav i zaslužuje – ističe Niko. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije