Božica Antonić na trešnjevačkom placu kupila je sve što joj je potrebno da svoje najmilije počasti nesvakidašnjim jelom.
Sastojci:
500 g bijelog graha – 15 kn
500 g suhih rebara – 30 kn
200 g svježih rajčica – 6 kn
200 g luka – 2 kn
300 g svježe paprike – 10 kn
3 češnja češnjaka – 2 kn
1 ljuta papričica – 5 kn
3 žlice ulja
1 žličica crvene paprike u prahu
1 žličica Vegete
2 žlice nasjeckanog peršina
Cijena namirnica za prženi grah (za četiri osobe) – 70 kn
Postupak:
Bijeli grah namočite dan prije, a zatim skuhajte i ocijedite. Suha rebra ili pancetu narežite na manje komade i skuhajte, a tekućinu u kojoj su se kuhala sačuvajte. Na ulju popecite nasjeckani luk, podlijte juhom u kojoj se kuhalo suho meso i pirjajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Nakon toga dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak te ljutu papričicu i rajčice. Povrće pirjajte oko 10 minuta. Nakon toga umiješajte crvenu papriku u prahu, vegetu i brašno, a sve zalijte s oko 300 ml juhe u kojoj se kuhalo suho meso i prokuhajte. Kuhani grah stavite u odgovarajuću tepsiju, dodajte pirjano povrće, kuhana rebra i lagano izmiješajte. Po potrebi dodajte preostalu juhu od suhog mesa ili toplu vodu.
Pospite žlicom nasjeckanog peršina i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
>>Profesorica od povrća s tržnice i uz dodatak prosa priprema ručak