Najviše dobrih trgovaca dolazi s juga Kine u želji da zarade više nego što mogu u domovini

Mi smo kao vaši gastarbajteri!

07.01.2006.
u 00:28

Kinezi ne žele razgovarati s novinarima o svom životu u Hrvatskoj, a na novinarska pitanja odgovaraju “ne razumijem” ili “u Zagrebu sve super”.

Jedan od rijetkih koji je pristao reći ponešto o toj temi jest dr. Yage Liu koji tu živi dvadesetak godina, oženio se i ima kćer. – Ovamo ih puno dolazi s juga Kine, odakle potječu generacije uspješnih trgovaca, jer žele raditi i zaraditi više nego što mogu u Kini – objašnjava Yage Liu dodajući da ovdje nije umro nitko od Kineza jer su u inozemstvu uglavnom mladi, a stari Kinezi vraćaju se u rodni kraj “kao lišće što pada sa stabla na zemlju iz koje je izniknulo”. Chen Tong, vlasnica restorana Asia u Šenoinoj ulici, koja u Zagrebu živi 15 godina, ne smatra neobičnim dolazak Kineza na rad u Zagreb. – Mislim da Kinezi ovamo dolaze iz istih razloga kao, primjerice, Hrvati u Njemačku – radi bolje zarade i uvjeta – kaže Chen Tong. Kakvi su Kinezi šefovi, rekao nam je Damir Čenan, prodavač odjeće u jednoj kineskoj trgovini na Kajzerici.

– Kinezi su brzi i uredni trgovci. Isplaćuju na vrijeme, a darežljivi su i na Božić. Budući da se svi oni drže zajedno, dogovorili su se da sve zaposlenike bez iznimke plaćaju 2500 kuna na mjesec – kaže Čenan koji ipak nije za stalno prijavljen u trgovini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije