POVRAT POREZA

"Mjesecima čekam 3000 kuna od Porezne uprave, a moja djeca gladuju"

21.11.2002.
u 00:00

* Novac će građani dobiti do kraja godine. Zbog uvođenja novih poreznih olakšica morali smo mijenjati obrazac godišnje prijave te program za obradu, što je uzrokovalo pomak roka isplate - tvrdi pročelnik zagrebačke Porezne uprave Marko Buljan

Šest tisuća Zagrepčana još čeka povrat poreza za prošlu godinu. Ogorčeni dugim čekanjem novca kojim bi mnogi pokrpali dodatne izdatke u obiteljskom proračunu, prošlih su dana opsjedali i naš dežurni telefon te nas molili da za njih ispitamo gdje je zaškripalo.

- Mjesecima iščekujem oko tri tisuće kuna povrata poreza, a moje troje djece gladuje. Svaka mi je kuna dobro došla. Zvala sam nekoliko puta Poreznu upravu, no nisu mi mogli odgovoriti što je s mojim novcem - zabrinuta je T. K. iz Zagreba.

Povrat poreza u ukupnim je godišnjim primanjima za mnoge građane - dobitak. Skupa svakodnevica u trenu isprazni džep pa se nekadašnjih pristojnih božićnica, poštenog regresa i jeftinog ljetovanja u sindikalnim odmaralištima sjećaju samo stariji. Trinaesta plaća, uobičajena u većini zapadnoeuropskih zemalja, kod nas je još samo san.

I dok su neki Zagrepčani, posebno oni s boravištem u Splitu, Osijeku ili nekom drugom gradu, već zaboravili kako su i na što potrošili novac dobiven na ime tijekom 2001. godine preplaćena poreza, drugi s pitanjima o mogućem roku isplate danima nazivaju zagrebačku Poreznu upravu.

- Molim vas, pokušajte doznati kad bih mogla dobiti novac. Prošle sam godine novac dobila u kolovozu, a sad će već prosinac, a od novca ništa. Planirala sam ga potrošiti na ljetovanje, a sad se čini da neću moći kupiti ni prijeko potrebnu zimsku odjeću - požalila se na Večernjakov dežurni telefon čitateljica Ivana K., koja je tijekom 2001. godine od samostalne djelatnosti (povremeni honorarni rad) zaradila oko 24.000 kuna. Izračunala je da je iznos više plaćenog poreza i prireza na tu svotu nešto manje od sedam tisuća kuna.

U Područnom uredu zagrebačke Porezne uprave doznajemo da je obrada preostalih 6000 zahtjeva za povrat poreza u tijeku i bit će gotova do kraja godine. Ove je godine zahtjeva bilo osam posto više no lani.

- Građani su koristili veći broj poreznih olakšica u odnosu na raniji Zakon i Pravilnik o porezu na dohodak. Riječ je o olakšicama poput životnog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, darovanja u kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, sportske i druge svrhe. To je uvjetovalo izmjenu obrasca godišnje prijave, a samim tim i izmjenu programa za obradu. Posljedica je pomak roka za unos i obradu prijava, što je počelo nešto kasnije u odnosu na prijašnje godine - kazao je pročelnik zagrebačke Porezne uprave Marko Buljan.

Porezni obveznici morat će, dakle, novac pričekati do kraja godine. Ako se bankarima može vjerovati, kuna dotad neće devalvirati.

M. Mapilele

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije