Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bili smo na smotri sveučilišta

Možete zaigrati cornhole, sjesti za kormilo aviona i družiti se s robotom koji glumi slona

storyeditor/2023-11-09/PXL_091123_105882818.jpg
10.11.2023.
u 13:30

Kraljevski piton i indijska zvjezdasta kornjača gosti su u kutu Veterine, a zastanete li kod štanda Kemijskog inženjerstva, vidjet ćete kako se printa sapun...sve to i još mnogo više čeka buduće studente. Smotra se, spomenimo, može obilaziti od 10 do 20 sati. A sutra nakon njezina završetka, u 21 sat, održava se i prva Sveučilišna brucošijada.

Tko se upiše kod nas, može se baviti i dijamantima – govori student Ivan, do čijeg su nas štanda privukli sjajni minerali izloženi u sklopu predstavljanja Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. A on je među 34 sastavnice Zagrebačkog sveučilišta koje se na smotri u prostoru kongresnog centra Zagrebačkog velesajma predstavljaju još danas i sutra.

Na jednome mjestu tako se mogu doznati sve informacije o upisima i brojnim drugim detaljima koji zanimaju maturante, a kreativni studenti, uvjerili smo se u jučerašnjem obilasku smotre, i ove su se godine pobrinuli da predstave ono najbolje što fakulteti nude.

Prometni radar, dron i Krešo

Već na ulazu glazba nas je tako najprije privukla u prostor Unisport ekipe. Sveučilište u Zagrebu tri se godine diči titulom najuspješnijeg u sportu na razini cijele Europe, a od ekipe doznajemo da su na pragu da tako i nastave jer su osvojili 29 medalja, čak 13 više od prvog sljedećeg konkurenta.

– Posjetitelji u našem gaming kutku mogu zaigrati nogomet, iskušati svoju snagu i izdržljivost na simulatoru veslanja, odnosno ergometru, razgledati izložbu sportskih uspjeha i vrijednih dresova, ali i isprobati potpuno novi sport, cornhole, koji je postao hit u Sjedinjenim Američkim Državama – govore.

Egzotika, točnije prašuma, smjestila se i u kutu u kojem se predstavlja Veterinarski fakultet, a ondje iz gustog raslinja prema nama gledaju kraljevski piton, bradata agama i indijska zvjezdasta kornjača. – To su kućni ljubimci naših studenata, a sada i gosti na smotri jer je ove godine tema prašuma. A osim s ovakvim primjercima, oni koji upišu naš fakultet susretat će se i s cijelim životinjskim carstvom – kaže studentica druge godine Ema Mamut.

Kako nastaju lijekovi, možete doznati od ekipe s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a na obližnjem štandu Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije pred našim očima nastaje sapun iz 3D printera. Prebrzo smo prošli pa nas je kod štanda Prometnog fakulteta snimila noćna mora svih vozača, radar. Srećom, nismo morali platiti kaznu, ali stali smo isprobati jedan od najbogatijih štandova.

– Dok svi snimate nas, vas snima dron s termovizijskom kamerom koji prati što se događa. Pored njega je također jedan predmet s kojim se vozači ponekad susreću, a to je popularni “dreger”, odnosno alkotest. Preporučujemo ipak da dođete trijezni, a za pijani osjećaj možete isprobati naše pijane naočale – ističe Petar Andraši, docent s FPZ-a. Sjeli smo i za kormilo pravog aviona, a dok je on objašnjavao osnove aeronautike, naša se Cessna na simulatoru već vinula u nebo iznad Zagreba. – Osim vožnje aviona, u subotu ćemo ovdje imati i simuliranu kontrolu leta – dodaje docent Andraši.

Na štandu FPZ-a možete se družiti i s Krešom, crash-test lutkom koja je preživjela brojne sudare. Krešu bi vjerojatno uspjeli popraviti Mislav i njegovi kolege s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji na štandu predstavljaju budućnost. Ondje letke ne dijele studenti, već robotska ruka. I točno zna koji letak želite, potrebno je samo pritisnuti gumb. – Po smotri se vozi i autonomni robot sa senzorskim “očima” pa ga možda susretnete – ističe Mislav.

Osmijeh na licu izmamio je i humanoidni robot koji je, dok smo razgovarali, pred nama glumio slona i tako nam privukao pozornost. Sve to izradile su ruke studenata, a osim robotikom, FSB-ovci se hvale i svojim racing teamom koji je pokorio svjetske utrke. Bolid koji su nazvali Taurus izložen je na Velesajmu, a budući da vas taj fakultet, osim za one po cesti, priprema i za morske avanture, na smotru su donijeli simulator valova po kakvima plove brodovi.

Uz blesimetar se okušajte kao voditelj

I možda u kongresni centar ne stane cijeli vojni brod, ali virtualna stvarnost donijela je borbeni zrakoplov.

– Predstavljamo sve mogućnosti prijema u vojsku pa tako zainteresirani mogu isprobati VR naočale kojima će iskusiti adrenalin i osjećaj kako je to biti vojni pilot – govori Jurica Marković ispred štanda Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Popularnu spravu koja voditeljima na televiziji olakšava ili otežava život, poznatu kao blesimetar, isprobati pak možete na štandu Fakulteta političkih znanosti. S druge strane, ni pokidane filmske vrpce nisu slučajno na štandu Akademije dramske umjetnosti, već prikazuju kako se nekada montiralo.

– Akademija nije samo gluma, nego ima osam smjerova, od filmske i televizijske režije, snimanja, produkcije, preko montaže i dramaturgije do baletne pedagogije, suvremenog plesa... – objašnjava student Jurica Nikolić.

Smotra se, spomenimo, može obilaziti od 10 do 20 sati. A sutra nakon njezina završetka, u 21 sat, održava se i prva Sveučilišna brucošijada.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije