'LJUBLJANA JE HLADAN GRAD'

MSU Zagreb domaćin večeri posvećene slovenskoj punk sceni iz 80-ih

Foto: Jože Suhadolnik
1/2
07.10.2024.
u 13:00

Književnik Esad Babačić, nekadašnji frontmen kultne novovalne grupe Via Ofenziva, čitat će iz zbirke Antologija slovenske punk poezije Zamenite mi glavo, koja je postala ključni dokument punk poezije, a dio večeri bit će i izložba 13 portreta jednog od najvažnijih slovenskih fotografa i kroničara punk scene, Jožeta Suhadolnika.

Ljubljana je hladan grad, naziv je događaja koji će se sutra u 19 sati održati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Kulturni događaj posvećen je slovenskoj punk sceni iz 80-ih godina, jednoj od najvažnijih u bivšoj Jugoslaviji. – Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da ponovno doživite atmosferu jednog od najburnijih i najkreativnijih glazbenih razdoblja, koje je oblikovalo ne samo slovensku, nego i jugoslavensku i europsku rock’n’roll povijest – najavljuju organizatori.

Književnik Esad Babačić, nekadašnji frontmen kultne novovalne grupe Via Ofenziva, čitat će iz zbirke Antologija slovenske punk poezije Zamenite mi glavo, koja je postala ključni dokument punk poezije. Zbirka okuplja najvažnije tekstove iz tog razdoblja, otkrivajući buntovni duh i snažnu političku te društvenu kritiku, koja je obilježila tadašnju punk scenu. Tekstovima iz antologije dodat će nekoliko stihova koji su nepravedno bili zanemareni, a recital će pratiti glazbeni kolektiv Revolucija volkov.

Dio večeri bit će i izložba 13 portreta jednog od najvažnijih slovenskih fotografa i kroničara punk scene, Jožeta Suhadolnika. Njegove fotografije, koje dokumentiraju esenciju slovenskog punka, bilježe divlju energiju i buntovni duh tadašnje scene. Suhadolnikovi portreti donose autentične trenutke ključnih glazbenih događanja i lica koja su definirala slovenski punk.

POVEZANI ČLANCI:

Uz otvorenje Muzeja punk kulture, događaj najavljuje i veliko otvorenje Muzeja punk kulture u Ljubljani, koje je planirano za proljeće sljedeće godine. Muzej će biti smješten na Kodeljevom, mjestu s dubokim simboličkim značenjem za slovensku punk scenu. Upravo je tamo 1978. godine legendarna skupina Pankrti, pioniri slovenskog i jugoslavenskog punka, započela skladati neke od najvećih hitova, od kojih su neki završili na njihovom prvom albumu Dolgcajt.

Kodeljevo, zajedno sa susjednim Vodmatom i Šiškom, smatra se srcem ljubljanskog punka, pa će Muzej punk kulture prirodno biti smješten u bivšu sakralnu kapelicu Jelovšek, koja će biti preuređena u umjetnički prostor posvećen alternativnoj kulturi, rekli su organizatori. Muzej će kroz stalnu zbirku, povremene izložbe i multimedijske prezentacije prikazivati različite aspekte punk pokreta, uključujući glazbu, vizualnu umjetnost, poeziju i književnost.

Ovaj muzej postat će središte koje će slaviti baštinu punk subkulture ne samo u Sloveniji, već na cijelom području bivše Jugoslavije, otkrivajući kako je ovaj pokret, iako započet u Londonu, našao svoj jedinstveni izraz u srcima Ljubljane, Idrije, Metlike, Zagreba, Rijeke, Beograda i drugih gradova, smatraju.

Događaj u MSU Zagreb posebno naglašava povezanost slovenske i hrvatske punk scene, prisjećajući se zajedničke glazbene i kulturne povijesti oba grada. Punk scena u bivšoj Jugoslaviji bila je obilježena intenzivnom interakcijom između Ljubljane, Zagreba i Rijeke, što je stvorilo jedinstven kulturni prostor u kojem su bendovi poput Pankrti, Paraf, Azra i kasnije Let 3 pisali povijest. Pjesma “Zagreb je hladan grad” zagrebačkog benda Film i kultna “Lublana je bulana” Pankrta postali su simboli tih gradova, zauvijek povezujući glazbenike i publiku s obje strane granice.

Muzej punk kulture predstavlja važan projekt očuvanja i naglašavanja baštine punk pokreta, koji je snažno obilježio urbanu kulturu bivše Jugoslavije. Muzej punk kulture bit će više od običnog muzeja – postat će živ prostor interakcije, obrazovanja i kreativnog izražavanja. Osim izložaka, kao što su glazbeni instrumenti, originalni kostimi, koncertni plakati i fanzini, posjetitelji će moći doživjeti atmosferu tog vremena kroz interaktivne postavke, glazbene slušalice i punk radionice. Muzej će također nuditi edukativne sadržaje koji istražuju društveni, politički i umjetnički utjecaj punk pokreta, povezujući prošle i nove generacije ljubitelja ove kulture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije