EKOLOGIJA

Na Bundek auti ne mogu

13.04.2003.
u 00:00

Odvezeno je sedam automobilskih olupina, stari štednjaci, peći...

Jezero Bundek više neće biti odlagalište smeća. Prilaz je ograničen rampom, vozilima se može doći samo do vodocrpilišta, a i njega će Vodoopskrba uskoro ograditi. Time je čišćenje okoliša prestalo biti Sizifov posao za entuzijaste kojima su se jučer pridružili članovi Društva Zagrepčana "Kerempuh". Prehlađeni predsjednik Drago Diklić među prvima je prionuo poslu prisjećajući se usput vremena kada je kao dijete, švercajući se skelom, dolazio s prijateljima do Bundeka na izlet.

- Novi Zagreb još nije postojao, a nije postojao ni sav taj otpad - s nostalgijom se prisjeća "svog" Bundeka poznati glazbenik.

Vodocrpilište je snizilo razinu vode u jezeru, više se nije moglo kupati, prestalo se i uređivati, pa su oni lošijeg kućnog odgoja počeli uokolo odlagati smeće.

- Sada je tome došao kraj - ubacuje se Josip Nedjeljko Krznarić, predsjednik udruge "Bokci", koja već treću godinu skuplja smeće na Bundeku, ali ga je previše za njezinih 40-ak članova.

Od prošle subote građanima pomažu ročnici 202. brigade protuzračne obrane iz Dugog Sela, a nakon iskustva s minsko-eksplozivnim napravama pozvan je i pirotehničar. Sav veliki otpad je izvučen. Posla ima za još dvije subotnje akcije, procjena je organizatora - službe za mjesnu samoupravu Grada Zagreba.

S Bundeka je u prethodnim akcijama čišćenja izvučeno sedam olupina automobila, brojni štednjaci, peći, šuta, raznovrsni eksplozivni materijal. Pretprošle subote očišćeno je 18 tona svega i svačega, a za jučerašnju su akciju ostali "sitniji" otpaci. U uređenju su sudjelovali direktori Čistoće, Zrinjevca, Vodopskrbe i odvodnje, a priključio se sa svojim zlatnim retriverom Billom i dogradonačelnik Milan Bandić.

Jasminka Kovačević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije