Najčitatelj Bartol Kadić

'Igrice? Ma meni su sto puta draže knjige'

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
23.03.2018.
u 14:50

Trinaestogodišnjak je zaslužio titulu KGZ-a “slistivši” lani čak 154 naslova. Najdraža mu je fantastika, ali uvijek se rado vraća i “Bibliji u stripu”

– Čitam dok se vraćam iz škole, preko vikenda... Zapravo, kada se god želim opustiti. Iako mi je i programiranje zanimljivo, za kompjutorom sam uglavnom za vrijeme praznika jer mi je puno draže čitati knjige nego igrati igrice – objašnjava trinaestogodišnji Bartol Kadić koji je zaslužio titulu najčitatelja Knjižnica grada Zagreba (KGZ) za 2017. te za nagradu dobio besplatnu članarinu do svoje osamnaeste.

Odličan učenik sedmoga razreda Osnovne škole Matka Laginje u protekloj je godini pročitao čak 154 knjige, otprilike tri tjedno. Iako većina njegovih vršnjaka slobodno vrijeme koristi za igranje igrica, Bartol ističe kako ima i nekoliko prijatelja koji su također knjiški moljci, a od žanrova im je svima najdraža fantastika.

– Omiljene su mi “Kronike Imaginaria Geographia” Jamesa Owena, “Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela” Michaela Scotta, “Kronike iz Narnije” C. S. Lewisa i “Gospodar prstenova” J. R. R. Tolkiena – govori Bartol koji uživa i u filmovima, ali i u kratkim duhovnim pričama. Iako je u pitanju ozbiljnija literatura s odjela za odrasle, svestranom trinaestogodišnjaku koji trenira triatlon te pohađa Glazbenu školu Pavla Markovca, kao i školu gitare El Musicante, ona pomaže, ističe, da postane bolji čovjek. Osim što iz knjižnice posuđuje nove naslove, Bartol se nekima uvijek iznova vraća. Među njima je, kaže, i “Biblija u stripu” koja se nalazi na policama njegove kućne biblioteke koju pak svake godine zajedno s mamom Željkom obogaćuje nakon omiljenog mu Interlibera. U školi su mu najdraži predmeti kemija i biologija, a kada odraste, želio bi postati profesor.

– Volio bih upisati Prirodoslovnu gimnaziju, a nakon nje, nadam se, kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Želio bih jednoga dana svoje znanje dijeliti s mladim ljudima – zaključuje Bartol Kadić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije