ATELIER LM

Napete olimpijske bitke, medalje, suze radosnice na Pixsellovoj izložbi u Radićevoj

storyeditor/2024-08-02/PXL_290724_118184184.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/24
03.08.2024.
u 08:30

Posebnost je projekta u tome što se predstavljaju radovi s događanja za njegova trajanja, a nakon završetka Igara u galeriji će ugostiti i uspješne hrvatske sportaše

Tenisačica Donna Vekić dok rukama pokušava skriti suze radosnice zbog prolaska u finale, džudašica Barbara Matić dok ljubi osvojeno zlato te zastave svih zemalja sudionica ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu dok putuju od Eiffelova tornja preko Pont d'lena do stadiona Trocadero. Poznata izreka kaže da fotografija govori više od tisuću riječi i zato je neke teško opisati, no razgledati ih možete na Pixsellovoj izložbi koja je otvorena u Atelieru LM u Radićevoj 20.

Izbor među čak 15.000 zapisa

– Dok sam postavljao izložbu, jedna Parižanka i njezin otac pokucali su mi na vrata i pitali mogu li pogledati fotografije. Rekao da sam im da još nije otvorena, ali inzistirali su pa sam ih pustio. A onda su shvatili da su fotografije snimljene na ovogodišnjim Olimpijskim igrama i ostali šokirani, a upravo je u tome čar ovog postava – ističe vlasnik galerije Luka Mjeda. Prva je to, naime, izložba s nekog događaja koja se može razgledati za njegova trajanja, a postav koji broji 22 printane fotografije svakodnevno će se izmjenjivati te se, uz ostale radove, može pogledati i na ekranu koji je usmjeren na Radićevu.

Svakoga dana u Pixsellovu galeriju pristigne više od 15.000 fotografija iz Pariza. One koje su zaslužile mjesto u postavu, koji se može razgledati do 25. kolovoza, uz Mjedu, biraju i Vedran Mulović, urednik fotografije i weba u Pixsellu, te reporter Igor Kralj, koji usto neke i potpisuje. Ispred njegova objektiva tako se, među ostalima, našao i hrvatski kanuist Matija Marinić tijekom finalne utrke u slalomu gdje je osvojio osmo mjesto, vaterpolist Toni Popadić dok je branio gol u ogledu protiv Crne Gore te gimnastičar Tin Srbić tijekom nastupa u kvalifikacijama na preči, kojim je izborio finale na Olimpijskim igrama.

01.08.2024., Zagreb - U Atelieru LM otvorena je Pixsellove izlozba fotografija "Olimpijske igre Pariz 2024.". Photo: Josip Mikacic/PIXSELL
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

– Njegov je posao takoreći bez radnog vremena, a svaki dan započinjemo kolegijem na kojemu dogovaramo gdje će se i što ići snimati. Taj dio je dosta rizičan i s brojnim snimanjima se kockamo, nemoguće je obići sva natjecanja jer je radijus dvorana jako velik, putovanje od jedne do druge može trajati i do pet sati. Stoga smo krenuli u suradnju s brojnim stranim agencijama poput onih iz Francuske, Belgije, Velike Britanije i SAD-a – objašnjava Mulović.

Posljednja fotografija, i to ona džudašice Barbare Matić koja je, čim joj se našlo oko vrata, poljubila olimpijsko zlato, u postav je tako dodana na sam dan otvorenja. Do trenutka pisanja ovog teksta u postav koji se vrti na ekranu dodano je još pet novih. Svoje su mjesto, među ostalim, tako još zaslužile fotografije Donne Vekić nakon polufinalnog ogleda protiv slovačke tenisačice Karoline Schmiedlove, ali i noge u skoku Kineskinje Qinwen Zheng s kojom će se danas boriti za zlatno odličje.

VEZANI ČLANCI: 

Selfie na postolju

– U vrijeme pametnih telefona i razne tehnologije gotovo da nitko ne uživa u događajima i ne doživljava ih uživo, već ih snimaju pa gledaju kasnije kod kuće. Tako smo u postav uvrstili i jednu fotografiju s otvaranja koja prikazuje kako publika mobitelima i tabletima snima Eiffelov toranj osvijetljen laserima. Iako ga objektiv nije uhvatio, vidimo ga u ekranu mobitela – kaže Mjeda.

Izložena je tako i fotografija broncom ovjenčanog strijelca Mirana Maričića koji mobitelom, iako je u tom trenutku u njih bilo uprto na stotine objektiva, okida selfie dok na pobjedničkom postolju stoji pored Šveđanina Victora Lindgrena koji je osvojio srebro te pobjednika Kineza Shenga Lihaoa.

Po završetku Olimpijskih igara, najavljuju, Mjeda će u atelijeru ugostiti i neke od naših najuspješnijih sportaša, a zamisao je i da izložba bude putujuća pa je u planu da se nakon Zagreba postavi i u nekim drugim gradovima Hrvatske.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije