ŽIVE U TROPSKOJ KUĆI

VIDEO Novi stanovnici zagrebačkog ZOO-a: Veliki dlakavi pasanci Mateo i Milagros postali su roditelji

Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba
1/3
02.08.2024.
u 14:45

Riječ je o dva mužjaka, a nazvali smo ih Pedro i Diego. Mama se o njima lijepo brine i oni se uredno razvijaju. Ploče koje su dio njihova oklopa, a po kojima su pasanci prepoznatljivi, još su meke i nježne. Kako će pasanci rasti, tako će te ploče postajati sve čvršće, kazala je Dijana Beneta, kuratorica za sisavce u ZOO-u

Šestogodišnji Mateo koji je u Zagreb stigao iz nizozemskog Leeuwardena, i Milagros, rođena prije godinu i pol u njemačkom Rostocku, sjajno se slažu od prvog dana zajedničkog života. Par je to velikih dlakavih pasanaca koji od prvog susreta ne skrivaju međusobne simpatije, a djelatnicima zagrebačkog Zoološkog vrta ulijevale su nadu da bi predivan latino par mogao dobiti potomstvo. Njihove su se želje sada i ostvarile, a prvi par ove vrste koji su na svijet došli u zagrebačkom ZOO-u, okoćeni su 10. srpnja. 

– Riječ je o dva mužjaka, a nazvali smo ih Pedro i Diego. Mama se o njima lijepo brine i oni se uredno razvijaju. Ploče koje su dio njihova oklopa, a po kojima su pasanci prepoznatljivi, još su meke i nježne. Kako će pasanci rasti, tako će te ploče postajati sve čvršće. Mladunci se trenutačno isključivo hrane majčinim mlijekom. Krutu hranu kušaju tek s dva mjeseca – kazala je Dijana Beneta, kuratorica za sisavce u ZOO-u. 

Ženka velikog dlakavog pasanca gravidna je između 60 i 75 dana, a za okot si sama izrađuje gnijezdo. Na svijet najčešće donosi dva potomka, od kojih svaki teži oko 100 grama.

U prirodi veliki dlakavi pasanci žive u suhim šikarama, polupustinjama i pustinjama Južne Amerike. Noćne su životinje, aktivne od sumraka do zore. Za zaštitu koriste jednostavne rupe u zemlji, a za spavanje, odmaranje i podizanje mladunaca složene jazbine. Hrane se beskralješnjacima, malim kralješnjacima i voćem, a u zoološkim vrtovima jelovnik im se dopunjava mljevenim mesom, povrćem, medom i zobenim pahuljicama. Pasanci su u divljini plijen pticama i zvijerima.

VEZANI ČLANCI: 

Na većem dijelu leđa imaju zaštitni oklop sastavljen od ploča okruženih elastičnom kožom. Trbušna strana tijela im je pokrivena mekom kožom smeđe ili ružičaste boje, a dlaka im je sivkasto smeđa do bijela. 

– Veliki dlakavi pasanci nastambu u zagrebačkom Zoološkom vrtu imaju u noćnom dijelu Tropske kuće. Posjetitelji koji žele vidjeti mladunčad, ne smiju je ometati i trebaju biti strpljivi. Naime, mališani su tek počeli izlaziti iz jazbine u kojoj su se okotili – ističu iz ZOO-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije