Zelena oaza

Napokon se uređuje oronuli Ribnjak, obnova košta 300.000 eura, doznali smo detalje

storyeditor/2023-06-14/PXL_090623_100617573.jpg
19.06.2023.
u 13:04

U prvoj od tri faze obnavljamo dječje igralište i dječju infrastrukturu u parku pred Centrom kulture. Umjesto dosadašnje antistresne plastike, ispod dječjih sprava ugradit ćemo gumu koja je trajnija i ekološki prihvatljivija – navodi predsjednica VGČ-a. Ističe i dobru suradnju s konzervatorima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode koji nadgledaju radove i trenutačno obnavljaju fontanu uz dječje igralište. Nakon toga slijedi uređenje šetnica.

Bilo da njime šećete u jesen, zimu, proljeće ili ljeto, nema sumnje da je park Ribnjak, smješten uz bedeme zagrebačke katedrale, biser zagrebačke parkovne arhitekture. Iako o njemu nema puno zapisa do kasnog srednjeg vijeka, arheološki nalazi pokazuju da je bio naseljen u antičkim vremenima. Na prostoru Ribnjaka otkriven je kovani rimski novac i nadgrobna stela koja datira iz 2. stoljeća.

Od močvarišta do igrališta

"Bogovima manima (dušama pokojnika) Luciju Egnatuleju Florentinu, Lucijevu sinu, tridesetogodišnjaku, dao je načiniti otac", piše na steli koju je ondje postavila ekipa zaljubljenika u starinu okupljena u inicijativu Zagreb dok ga još ni bilo. Prije no što je postao park, Ribnjak je bio močvarište, a potom i jarak s vodom koji je štitio Kaptol i zagrebačku prvostolnicu od Turaka. Nakon toga, opkopi su postali biskupski ribnjaci, no ondašnje se stanovništvo više puta tijekom 17. i 18. stoljeća obraćalo gradu s molbom da se uklone jer su se ljeti pretvarali u blatne lokve iz kojih su se širile bolesti.

Želju im je ispunio zagrebački biskup Aleksandar Alagović i uredio park po uzoru na one engleske. Ribnjak se sredinom 19. stoljeća sastojao od tri jezera koja su povezivali mostovi, na umjetnim brežuljcima raslo je egzotično bilje, a završavao je velikim slapom. I suvremeni Ribnjak plijeni svojom ljepotom, no s vremenom je oronuo, na što se nerijetko žale Zagrepčani i njihovi gosti. Na livadama se nakuplja voda, šetnice su zapuštene, fontana je puna mulja, a pijesak za dječju igru više je sličan onom koji koriste mačke.

Zbog toga se Vijeće gradske četvrti Gornji grad – Medveščak, u čijoj je jurisdikciji, odlučilo prihvatiti posla i napokon mu vratiti sjaj kakav zaslužuje. Radovi na obnovi svima omiljenog zagrebačkog parka počeli su prije desetak dana, a zajedno ih u suradnji s VGČ-om Gornji grad – Medveščak izvode konzervatori Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Holdingova podružnica Zrinjevac te Javna ustanova Maksimir, koja upravlja svim gradskim parkovima.

 

Na Ribnjaku se svakodnevno radi punom parom, pod budnim okom šefa gradilišta Nenada Gospočića iz Zrinjevca te predsjednice VGČ-a Gornji grad – Medveščak Miljenke Buljević. Obnova košta oko 300 tisuća eura, a odvijat će se u tri faze, govori ona. Već na radovima prve faze, domeće, iskoristit će oko 200.000 eura ukupnog budžeta.

– U prvoj od tri faze obnavljamo dječje igralište i dječju infrastrukturu u parku pred Centrom kulture. Umjesto dosadašnje antistresne plastike, ispod dječjih sprava ugradit ćemo gumu koja je trajnija i ekološki prihvatljivija – navodi predsjednica VGČ-a. Ističe i dobru suradnju s konzervatorima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode koji nadgledaju radove i trenutačno obnavljaju fontanu uz dječje igralište. Nakon toga slijedi uređenje šetnica.

Obnavljaju se i ostali 'zeleni ficleki'

– Prije desetak godina obnavljana je sjeverna strana, no južne i centralne nisu već desetljećima. Staze uz Zvorničku prema Kaptolu posve su popucale. Zamijenit ćemo i rubnjake – navodi Miljenka Buljević. Zamjena rubnjaka pokazala se, kaže, kompleksnom jer su morali biti obli pa su se pomučili da nađu tvrtku koja takve još uvijek proizvodi.

Usprkos tome, kaže, obnova igrališta, fontane i pješčanika trebala bi trajati tridesetak dana i završiti do sredine srpnja. U sklopu prve faze, dodaje, najesen će se na Ribnjaku saditi i novo bilje, uglavnom grmolike vrste kako bi se obnovio biljni fond raskošnog parka. Radovi na prvoj fazi trebali su trajati ukupno osam mjeseci, no postignut je dogovor da budu brži pa će biti gotovi za šest mjeseci.

U drugoj fazi, nastavlja, obnavljat će se staza oko mosta uz Centar Ribnjak te rekonstrukcija stuba. Napravit će se i drenaža zelenih površina jer se na centralnim livadama Ribnjaka napravilo ulegnuće pa se ondje skuplja voda. U trećoj fazi, ističe, obnovit će se i najmanje zahtjevan dio, odnosno staze na sjevernom dijelu parka.

– Želimo da ljudima boravak na Ribnjaku bude što ugodniji. Obnova Zagreba se zahuktala, u radovima su Gornji i Donji grad, pa želimo da Zagrepčani na Ribnjaku pronađu mir – zaključuje šefica četvrti te dodaje kako Ribnjak nije jedini park koji će se urediti. Najesen kreće sadnja i radovi na Vrazovu šetalištu, kao i u Ulici Milana Šufflaya, na Horvatovcu, u Babonićevoj... Svi će se "zeleni ficleki" Gornjega grada, kaže, "pofriškati". Pri kraju je i obnova paviljona na Tuškancu pokraj spomenika Vladimiru Nazoru, a novi asfalt koji joj je prijeko potreban dobit će i Grškovićeva ulica, koja je već dulje vrijeme trn u oku svim susjedima i vozačima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar R2D2
R2D2
06:52 20.06.2023.

"Konzervatori" to je isto posebna neradnička bagra koja ti može opako zagorčati život

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije