grčki restoran

Naši su gyrosi i tzatziki salata odmah planuli

11.10.2017.
u 23:00

Sve je na meniju autentično, čak i većina namirnica stiže iz zemlje u kojoj je suvlasnik Kristian Šimunović živio od svoje 14. godine

Gyros s tzatziki i chtypiti salatom, twist krumpir te, naravno, originalna grčka salata. Sve to nudi El Greco, novootvoreni restoran u Tkalčićevoj 30. Kao što mu ime i meni govore, riječ je grčkom restoranu, prvom takvom u Zagrebu.

Sve je plavo-bijelo

– Grčki su restorani popularni u velikim svjetskim metropolama, tako da me iznenadilo što dosad u Zagrebu nije bilo nijednog. Možda je to zato što ovdje živi malo Grka – kaže Kristian Šimunović, jedan od vlasnika restorana, koji je i inicirao njegovo otvaranje u Zagrebu, gdje su ugostiteljstvo, a posebice internacionalni restorani, doživjeli pravi bum. Njegov je otac Hrvat, no majka mu je Grkinja tako da je od 14. godine živio u Solunu.

Tek se prije tri godine preselio u Zagreb, a restoran je odlučio otvoriti kako bi na neki način povezao svoje dvije domovine, iako nikada nije radio u ugostiteljstvu. Štoviše, u Grčkoj se bavio građevinarstvom, a ovdje prevođenjem. Stoga je pronašao partnere iz Grčke koji imaju iskustva s vođenjem restorana.

– Pristali su ući u posao čim su vidjeli Zagreb. Stigli su ovdje lanjskog studenog i oduševilo ih je kako je grad i u to doba bio prepun ljudi – govori Kristian Šimunović. Restoran je otvorio prošlog tjedna i, kako sada stvari stoje, nije pogriješio. Ljudi su, kaže, doslovno navalili na njegove specijalitete, a restoran je dupkom pun u vrijeme ručka i večere. I uređenje je u grčkom stilu; sve je plavo-bijelo s karakterističnim slikama te zemlje.

– Kako se tek uhodavamo, tako nam se dogodilo i da smo već u devet sati ostali bez namirnica iako bismo trebali biti otvoreni do dva iza ponoći. Jednostavno nismo očekivali takvu navalu već prvi dan – kaže Šimunović.

Uskoro i slastice

Tajna je uspjeha, dodaje, u tome što je ponudio autentičnu kuhinju, uz naglasak na street foodu.

Glavni kuhar u restoranu je Grk, recepti nisu nimalo prilagođeni hrvatskom tržištu, a čak i sve namirnice, osim svježeg povrća, dolaze iz Grčke. Šimunović svakom gostu objašnjava što je što na meniju, a najtraženiji su gyrosi, jelo od svinjskog ili pilećeg mesa koje je najsličnije kebabu, a prodaju se ili u sendviču ili kao porcija. Tu je i nekoliko vrsta salata po kojima je grčka kuhinja poznata, a uskoro bi se u ponudi trebale naći i slastice.

Komentara 1

BA
barica56
05:42 12.10.2017.

ma da evo ljudi čekaju u redu da otvori , dobar način reklamiranja al niš od tog ko i oni kaj prodaju suši pitam se samo koliko će dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije