JELA NA TRGU OD 17 METARA

Odbrojavanje do Adventa: Zagreb ovih dana kupuje božićna drvca, a platit će ih više od 100 tisuća eura

Advent u Zagrebu
Foto: J. Duval
1/3
21.08.2024.
u 20:30

Jela na glavnom trgu bit će visoka do 17 metara, a osim na toj lokaciji, Grad natječajem namjerava kupiti još pedesetak borova za ukrašavanje svih kvartova. Plan za ovu zimu jest da se Advent dovede i u trbuh grada; na tržnicu Dolac te na Splavnicu

Još tri i pol mjeseca dijele nas do početka najpoznatije zagrebačke manifestacije – višestruko nagrađivanog Adventa, a iako je još ljeto, po običaju, već se užurbano sve priprema za blagdanski sajam. Grad Zagreb, tako, do 9. rujna traži tvrtku koja će nabaviti božićna drvca, a za taj su posao u gradskoj blagajni namijenili 110 tisuća eura. Što sve ulazi u tu cijenu? Tvrtka koja bude odabrana morat će već početkom studenog početi pripremati drvce za Trg bana Jelačića, koje po natječaju mora biti visoko između 15 i 17 metara.

Bor treba moći izdržati sve do 13. siječnja, a osim što će ga dekorirati, izabrani ponuđač morat će ga i održavati, odnosno paziti na grane i strukturu te ga, naposljetku, i ukloniti, piše u natječaju. Isto tako, odabrana tvrtka mora pripremiti i tradicionalni adventski vijenac oko Manduševca s četiri svijeće, a božićna drvca postaviti i na drugim lokacijama. Na Kvatriću, Trgu svetog Marka i u Grškovićevoj ulici dekorirana drvca bit će visoka do 15 metara, a ukrasi stižu i u sve gradske četvrti te druge frekventne točke poput kvartovskih trgova, kao što je bio slučaj i prijašnjih godina. Plan je da ih ukupno bude pedesetak.

POVEZANI ČLANCI:

Dakako, osim na borove, trošit će se i na lampice i druge dekoracije kojima će se nastojati uljepšati grad kako bi opravdao status jednog od najljepših advenata, ali samo kićenje grada nije predmet ovog natječaja. Podsjetimo, manifestacija Advent u Zagrebu počinje 30. studenog i traje do 7. siječnja. Ovogodišnja novost je plan da se Advent dovede i u trbuh grada, na tržnicu Dolac te na Splavnicu. Spomenute lokacije pridružit će se već poznatim punktovima u Donjem gradu i na Kaptolu. Lani je, podsjetimo, zbog obnove, adventski program izostao s Gornjega grada, a plan je i ove godine božićne manifestacije organizirati u gradskim četvrtima, no ostaje vidjeti hoće li biti interesa jer se lani nitko nije javio na natječaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije