PARTIJALO SE U LAUBI

Održan 3. BregFest: Vinari Bregovite Hrvatske zatražili bolju suradnju s ugostiteljstvom i turizmom

Foto: Matej Ščavničar
1/14
26.10.2024.
u 08:00

U osvježavajućim kapljicama pjenušaca te bijelih, crvenih i ružičastih vina u sklopu manifestacije guštalo je više od dvije tisuće posjetitelja

Na trećem BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske, koji se jučer održao u zagrebačkoj Laubi, sudjelovalo je više od 60 vinara, a ugostiteljima, trgovcima i građanima predstavili su 350 vina. Vinari su, kako je istaknuto, zadovoljni svjetskim uspjesima svojih vina i njihovom sve većom prepoznatljivošću među građanima, no smatraju kako vina Bregovite Hrvatske još uvijek u ugostiteljstvu i turizmu Zagreba te okolnih županija nemaju mjesto koje zaslužuju.

– Želimo da u našim vinima uživa što veći broj građana i turista. Naša je vinska regija poznata po svježim i lepršavim vinima. Doživljavamo je i kao hrvatsku kolijevku pjenušaca. Uz mnogobrojna bijela, ružičasta i crna vina nastala posljednjih godina kojima je zajedničko ime "Priča sa sunčane strane brega", posebno smo ponosni što na ovogodišnjem festivalu možemo nazdraviti i portugiscem te mladim međimurskim vinima. Naša ponuda vina uz lokalnu gastronomiju i prateće vinske manifestacije može postati zamašnjak jesenskog turizma u ovom dijelu zemlje – kazao je Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska.

VEZANI ČLANCI: 

U osvježavajućim kapljicama pjenušaca te bijelih, crvenih i ružičastih vina u sklopu manifestacije guštalo je više od dvije tisuće posjetitelja

– Ovakve manifestacije izuzetno su važne kako bi ljubitelji vina kušali vina i prenijeli svoja iskustva drugima. Posljednjih nekoliko godina koje su bile obilježene raznim krizama, posebno smo pazili na sektor vinarstva. Kako bi on opstao, taj smo sektor podržali mnogim mjerama. I ova je manifestacija financirana sredstvima Ministarstva poljoprivrede koja su namijenjena promociji i radu regionalnih vinskih organizacija. Posebice mi je drago da smo u ovom programskom razdoblju udvostručili sredstva namijenjena marketingu i promociji hrvatskih vinskih regija – istaknuo je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija, a obuhvaća vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice. BregFest je središnji događaj Bregovite Hrvatske, udruge koja okuplja vinare i vinogradare iz te regije.

– Ovdje imamo privilegij kušati vina nekih od najboljih europskih vinara. Zajedno trebamo raditi na promociji ovih vina te boljoj suradnji Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma. Grehota je da Hrvatska ima više od 20 milijuna turista, a da svi nisu u mogućnosti kušati fantastična vina Središnje bregovite Hrvatske. Zajednički zadatak lokalne i regionalne samouprave te ministarstava je to promijeniti. Uspjeh je što su vinari iz svih dijelova Središnje bregovite Hrvatske sjeli za isti stol, no tek se sada vidi kolike su im snaga i kvaliteta – istaknuo je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

VEZANI ČLANCI: 

Na otvorenju BregFesta uzvanicima su se obratili i Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, te Ana Pandža Kunčević, voditeljica Odjela za turizam u Sektoru za gospodarstvo, poduzetništvo, turizam i investicije Grada Zagreba.

U sklopu promotivnih aktivnosti kojima se vina Središnje bregovite Hrvatske predstavljaju članicama Europske unije i zemljama izvan nje, Bregovita Hrvatska je skupini novinara, sommeliera i trgovaca iz Srbije organizirala dolazak na BregFest. To će poslužiti i kao najava sudjelovanja vinara Bregovite Hrvatske idući mjesec na vinskom festivalu u Beogradu. Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Grad Zagreb.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije