12. paviljon velesajma

Odustalo se od proširenja startup-inkubatora: 'Otišlo' 90 milijuna kuna europskog novca

storyeditor/2022-02-16/PXL_201020_30556907.jpg
17.02.2022.
u 12:13

Projekt je vrijedan 167,5 milijuna kuna, pola je trebalo stići iz fondova EU. Novac nije propao, kažu u Gradu, a traže i drugo rješenje za Zagrebački inovacijski centar

Na krovu se trebala nalaziti solarna elektrana koja bi napajala cijelu zgradu 12. paviljona Zagrebačkog velesajma. Predviđena je bila i energetska obnova, a Zagrebački inovacijski centar s prvog kata proširiti se trebao na prizemlje te prvi i drugi polukat objekta i tako imati dovoljno prostora za amfiteatralno gledalište, dodatne laboratorije, urede, kongresne dvorane, ugostiteljske objekte, nova dizala, kao i opremu koju koriste ZICER-ovi "stanari", odnosno tvrtke koje ondje čine svoje prve korake u svijetu startupova. Veliki su, ukratko, bili planovi proširenja ovoga inkubatora za zagrebačke poduzetnike koji na Velesajmu djeluje od 2017. godine, no oni su sada pali u vodu, a s njima je otišlo i gotovo 90 milijuna kuna europskog novca.

Preusmjerili u obnovu muzeja

Riječ je o projektu "Zagreb za inovacije – Startup Factory Zagreb faza II", vrijednom 167,5 milijuna kuna, a nešto više od pola tog iznosa, odnosno 88,6 milijuna, trebalo je biti sufinancirano iz fondova Europske unije. Tim projektom predviđeno je bilo proširenje ZICER-a s postojećih 7313 na dodatnih 9497 kvadrata te energetska obnova ovojnice zgrade, a na njezin krov trebalo je postaviti čak 7000 kvadrata solarnih ćelija. A sve to, pohvalio se direktor ZICER-a Frane Šesnić novinarima lanjskog kolovoza, trebalo je biti dovršeno 2023. godine. U pripremi za realizaciju projekta, Grad je od Velesajma unaprijed zakupio prostore na koje se ZICER trebao proširiti, premda se zakupnina trebala početi plaćati tek prije početka samih radova. No čini se da od toga na kraju neće biti ništa jer je Grad od cijelog projekta odustao. U studenome prošle godine od nadležnih su državnih tijela zatražili raskid ugovora kojim se Gradu dodjeljuju bespovratna europska sredstava namijenjena za rekonstrukciju 12. paviljona. A razlog? Zbog inflacije i rasta cijena građevinskih radova pothvat je u međuvremenu postao preskup.

– Inicijalno je proširenje paviljona na Velesajmu trebalo koštati 167,5 milijuna kuna, od kojih je Grad trebao pokriti gotovo 71 milijun kuna, da bi se naknadnom analizom utvrdilo kako bi zbog rasta cijena građevinskih radova po metru kvadratnom cijena za Grad Zagreb trebala povećati na više od 111 milijuna kuna. Uz taj trošak, za vrijeme adaptacije prostora na Velesajmu bilo bi potrebno osigurati još procijenjenih 8,6 milijuna kuna – odgovaraju nam iz gradske uprave na pitanje zašto se od projekta odustalo. Za taj se novac, dodaju, mogla izgraditi i posve nova zgrada za korisnike ZICER-a, a ističu i kako se ne može reći da su sredstva od kojih su odustali posve propala jer je su dijelom preusmjerena na drugi veliki gradski projekt.

– Znatan dio sredstava iz tog ITU projekta preusmjeren je na obnovu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, što je usuglašeno i s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU – pojašnjavaju.

Dugoročni prostraniji smještaj

Što se tiče planova za ZICER, napominju u Gradu, traže se solucije za smještaj, s obzirom na to da je inkubator na Velesajmu odavno popunio svoje kapacitete.

– S vodstvom ZICER-a traži se novo rješenje za dugoročni smještaj: u suradnji sa Sveučilištem i s tehnološkim sektorom isplanirati rješenje, izgraditi zajednički ekosustav i novu lokaciju za poduzetnički inkubator koji bi imao daleko veći kapacitet od planiranog u prijedlogu za proširenje na Velesajmu – kažu u gradskoj upravi. I sad kad projekt ne namjerava provesti, Grad više nema razlog da i dalje u zakupu ima, osim prvog kata, i prizemlje te dva polukata paviljona. Zato je kao jednu od točaka sjednice Gradske skupštine zakazane za 24. veljače predložio sklapanje novog ugovora o zakupu između Grada i Zagrebačkog velesajma, a njime bi bio obuhvaćen samo prvi kat zgrade površine 7313 kvadrata, ali ne i dodatne prostorije nekoć predviđene za proširenje ZICER-a. Zakup bi se sklopio na 10 godina, a zakupnina bi stajala 256 tisuća kuna mjesečno do 31. prosinca 2023., a od 1. siječnja 2024. do kraja zakupa taj bi se iznos uvećao na nešto manje od 287.500 kuna mjesečno.

Ključne riječi

Komentara 2

SC
Schnellau
18:47 17.02.2022.

Sramota.

Avatar cuki2020
cuki2020
11:17 18.02.2022.

Zašto? Lokacija je odlična, mladi poduzetnici zadovoljni, ovo nije protiv ZICER-a već protiv velesajma. Na to samo nova vlast može odgovoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije