Red hrane, red glazbe pa red šetnje. Recept je to za ovogodišnju sezonu festivala, kojih je u metropoli trenutačno čak sedam. A gotovo na svima može se naći i kutak gdje se navija za vatrene na Euru. Neki su novi, neki pak otprije poznati, a mi smo ih sve obišli kako bismo vidjeli što se nudi.
Uz sadržaje za klince
Počevši od drugoga izdanja Food Truck Festivala na Jarunu, tik do kluba Aquarius, manifestacije u američkom štihu koja svake večeri okuplja stotine ljudi. Ondje je do 4. srpnja, no budući da je lani bio posebno popularan i nekoliko mu se puta produljilo trajanje, moguće je da će tako biti i ove godine.
A gušta se na festivalu pod zvijezdama u gastrodelicijama pet kamiončića s hranom, među kojima je i Munchy, gdje se u redu čeka za bubble vafle koji stoje 27 kuna. Za sve koji vole eksperimentirati s egzotičnim kuhinjama, restoran Apululu ponovno nudi indonezijsku hranu u izvedbi nizozemskog chefa Richarda Heinsa, a osladiti se možete, primjerice, sladoledom i macaronsima u Amelie trucku. Organiziran je i program za djecu pa u petak u 16 sati, među ostalim, ona mogu sudjelovati na zelenom satu i učiti o zaštiti okoliša.
Na više od tisuću kvadrata kompleksa Modulee na Velesajmu, točnije na istočnom parkiralištu uz Aveniju Većeslava Holjevca, smjestila se oaza koja okuplja okuse i zvukove iz svih krajeva svijeta. Festival traje do 31. srpnja, ondje se mogu kušati delicije u rasponu od španjolskog gazpacha i poznatih kubansko-meksičkih zalogaja do sushi rolica, burgera i pulled porka, a popularan je i nargila bar. Toče se i razni kokteli, od klasika poput Mojita, Cuba librea i Sex on the Beacha do jedinstvenih kao što su Spa water, Gin me baby one more time, Bla bla bla i Be my mule. Cijene im se kreću od 35 do 45 kuna. Neke kućice još nisu popunjene, ali većina ugostitelja stiže u petak, a posjetitelji mogu razgledati i izložbu slika umjetnice Mihaele Olujić.
Zanimljivo je i na košarkaškom igralištu Cibone na Tuškancu, gdje su nekoć harali Nikola Plećaš i ekipa, a ovoga ljeta to čine food festivali. Sad je tamo, i to do 12. srpnja, Foodballerka koja, uz gledanje utakmica hrvatske reprezentacije, u osam kućica nudi iće i piće, koje će zadovoljiti svačiji ukus. Ljubitelje azijske kuhinje oduševit će kućica Marka Palfija, u kojoj se pripremaju orijentalne delicije poput šiša i gyose, a one sklonije klasičnijem “gablanju” zadovoljit će ponuda Chef kuha doma, udruge koja je zimus nahranila desetke tisuća ljudi nakon petrinjskog potresa.
U njihovoj se kućici pripremaju slasni sendviči koji pašu uz pivo i gledanje utakmice i to od svinjetine koju uzgaja tvrtka Oink našeg reprezentativca Domagoja Vide. Trenutačno su hit pulled pork sendviči i porchette, a meni će se do kraja festa promijeniti nekoliko puta. Valja probati i poslastice Instituta za burgere, a hit su i batat krumpirići te sendviči iz El Torra, slastice popularnog majstora Roberta Hromalića te kokteli A Most unusual Gardena i Gingle Bellsa.
– Svake srijede na Foodballerki nam gostuju vinari koji su i DJ-i pa puštaju glazbu za ples, a mogu se i kušati njihova vina. Četvrtkom su plesne radionice, subotom nastupa gipsy bend, nedjeljom su radionice grafita za klince, svega imamo – govori organizator Nikola Lekić.
Oaza za degustacije
Ljubiteljima umjetnosti i ljetnog chillanja u intimnoj atmosferi svidjet će se Art park na Ribnjaku. Ove je godine pomaknut prema zapadnim zidinama koje su friško oslikali pripadnici kolektiva Jutarnja šetnja.
– Tema nam je “Odiseja u svemiru: 2021.” Deset godina prošlo je od datuma iz filma Stanleya Kubricka, a budućnost je čudnija nego što je bilo tko očekivao – ističe organizatorica Tina Kovačiček. Art park je, kao i uvijek, minimalistički, a posjetiteljima su na raspolaganju dvije kućice za okrepu. Na prvoj možete kušati Medvedgradovo Art park pivo, čiju je etiketu ove godine oslikao Mislav Lešić. Hit-ponuda Smooch bara koji se nalazi pokraj je falafel u domaćoj tortilji, koji pripremaju Filip Eterović i njegova ekipa, a može se zasladiti i koktelima na bazi soka Pipi. Art park će trajati tri mjeseca, a organizatori pripremaju svakojaka umjetnička i glazbeno-scenska iznenađenja.
Debeli hlad kestenova, jazz-glazba, gemišt i ugodna tri Celzijeva stupnja niže nego u ostatku grada ono je što motivira Zagrepčane da potegnu na Grič te uživaju u Ljetu na Strossu. Ovogodišnje je izdanje nešto skromnije, no zabave neće nedostajati. Prijenosi utakmica Eura ondje se neće moći gledati, ali zato se mogu slušati.
– Tekme ćemo pratiti na starinski, pomalo zaboravljen način, na Drugom programu Hrvatskog radija. Svakodnevno ćemo imati i dječje predstave u 19.30 sati, a potom lagane koncerte – najavljuje Miran Hadži-Veljković. Usto će svake srijede navečer Mario Kovač voditi pub-kviz, a u planu je i već tradicionalna proslava “Pola Nove godine” 30. lipnja.
U susjedstvu je Baš Naš festival koji, uz predivan pogled na zagrebačku prvostolnicu, nudi i glazbeno najinteresantniji program. Danas će tako na platou pred Klovićevim dvorima nastupiti Cubismo, a u subotu Neno Belan. I tamošnja ponuda hrane i pića zadovoljit će različite ukuse. Bilo da želite uživati u ljetnim osvježavajućim pićima ili u slanim zalogajima poput najboljih burgera, tortilla, ljetnih salata i snackova, ponuda je zaista odlična.
Vinoljupci, kao i oni koji to žele postati, trebaju svratiti na Trg Franje Tuđmana. Ondje je otvoren Vinski grad, prva takva manifestacija u Zagrebu. Vino se može kušati na više od 30 kućica, na kojima su predstavljeni proizvođači iz sve četiri hrvatske vinske regije.
– Zamislili smo našu priču kao vinsku oazu usred grada, skrili se među drvećem da ljudi mogu doći ovamo, razgovarati i uživati u degustacijama vina uz ugodnu, ne odveć glasnu glazbu – objašnjava Saša Špiranec, direktor tvrtke Vinart, koja je pokrenula manifestaciju. Posjetitelji su uglavnom, dodaje, Zagrepčani, a to im je bio i cilj.
– Vizija festa je približavanje kulture vina stanovnicima Hrvatske. Zna se dogoditi da ljudi koji prvi dan dođu ne znaju ništa o vinima, već drugi dan dovedu prijatelje i tumače im što sve ima. Baš to i želimo, da se ljudi zaljube u vino – ističe organizatorica Ana Hozjan. U fokusu im je regija bregovita Hrvatska, u kojoj nastaju vrsna aromatična i slatkasta vina. Vrhunske kapljice na sajmu mogu se kušati po cijenama od 15 kuna za čašu i 60 za butelju.•
pa zna se ŽUJA I JANJETINA