Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNOST I ARHEOLOGIJA

Otvorenje izložbe "Slavko Šohaj - muzejske godine"

Slavko Šohaj, crtež brončane podlaktice, tuš na papiru, 1935. god., Arhiv AMZ
10.05.2024.
u 15:46

Od uhićenja od strane ustaške vlasti do samostalne izložbe u Parizu pa zatim i nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, samo su neki od trenutaka koji su obilježili čak sedam desetljeća aktivnog slikarskog stvaralaštva Slavka Šohaja

Slavko Šohaj, čiji je muzejski rad obuhvatio razdoblje od 1935. do 1966. godine, bio je ključna figura u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Njegovi crteži arheoloških predmeta ne samo da su služili kao dokumentacija za muzejske kataloge, već su imali i značajnu ulogu u grafičkoj opremi izložbi te su se koristili u znanstvenim publikacijama.

Otvorenje izložbe "Slavko Šohaj - muzejske godine" biti će 14. svibnja s početkom u podne.


Na ovoj izložbi, posjetitelji imaju priliku vidjeti arheološku građu koju je Šohaj dokumentirao, ali i njegove umjetničke crteže posuđene iz značajnih zbirki kao što su Grafička zbirka NSK, Kabinet grafike HAZU te Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku. 

VEZANI ČLANCI:


Osim toga, posjetitelji mogu uživati u dokumentarnom filmu "Ačo odluči se: Slavko Šohaj između dvije ljubavi", autora Zlatka Sudovića, koji prati umjetnika tijekom pripreme izložbe u Umjetničkom paviljonu 1988. godine, a koji pokazuje i kako je muzej prije izgledao.

Slavko Šohaj bio je hrvatski slikar i grafičar, a obrazovao se i za violinu te glasovir. Neki od trenutaka koji su obilježili njegov život i stvaralaštvo su uhićenje od strane ustaške vlasti zbog veze s Marijom Hanževački, muzealkom koja je pomagala anifašističkom pokretu, zatim samostalna izložba u Parizu, formiranje umjetničke grupe te nagrade Vladimir Nazor za najbolje djelo 1969. i za životno djelo 1979. 

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 15. lipnja 2024. godine, a svi ljubitelji umjetnosti i arheologije pozvani su u Arheološki muzej u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije