Muzeji za edukaciju i istraživanje

Ovo je program za Međunarodni dan muzeja u EMZ

Foto: Etnografski muzej
14.05.2024.
u 08:43

Ulaz u Etnografski muzej na Međunarodni dan muzeja je slobodan.

Na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju, a ovogodišnja tema je Muzeji za edukaciju i istraživanje. Etnografski muzej tim je povodom pripremio bogati program koji kreće od danas, a završava na Međunarodni dan muzeja, u subotu. 

PROGRAM:
14. svibnja, utorak

10.00 "Kad predmeti progovore", radionica za organizirane školske skupine

Radionica je dio popratnog programa uz izložbu "Intimni prostori svakodnevice" i dopuna je vodstvu. Sudionici su dio interaktivne pripovjedaonice pod vodstvom certificirane pripovjedačice. Zatvorena je za javnost.

18.00 Predstavljanje kataloga izložbe "Naličje grada prije 100 godina"

Katalog izložbe "Naličje grada prije 100 godina" donosi opsežan uvodni tekst na hrvatskom i engleskom jeziku koji, polazeći od fotografija zagrebačke stambene bijede iz 1924. godine iz zbirki liječnika Vladimira Ćepulića i Luje Thallera, prikazuje osobit pogled na zagrebačku stambenu bijedu optikom socijalne patologije s naglaskom na tuberkulozu u prvim dekadama 20. stoljeća. Ističe se rana pojavnost ovoga do sada nezapaženog segmenta socijalne fotografije u Hrvatskoj te muzeološka vrijednost Ćepulićeve zbirke kao akvizicije prvog Muzeja za povijest zdravstva koji je osnovan 1944. u Zagrebu pri Hrvatskome liječničkom zboru. Uz kataloške opise i digitalne preslike svih eksponata, publikacija sadrži i fotodokumentaciju izložbe. Predstavljanje kataloga izložbe je otvoreno za javnost.

POVEZANI ČLANCI:

16. svibnja, četvrtak

12.00 "Iza kulisa – muzejska pedagogija", radionica za organiziranu skupinu studenata

Muzejska pedagogija spona je između predmeta koji se čuvaju u muzejima i njihovih korisnika. Sudionici radionice dobit će uvid u posao muzejskih pedagoginja te saznati sve o planiranju i provedbi programa za različite korisničke skupine. Radionica je namijenjena studentima učiteljskih studija i zatvorena je za javnost.

17.30 – 19.30 Radionica animacije

Istraživanja braće Seljan poslužit će kao nadahnuće, a uz malo crtanja, izrezivanja i lijepljenja izradit će se kratki animirani filmovi. Radionica je namijenjena svima starijima od sedam godina. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su obavezne na animafin.festival@gmail.com.

19:00 Otvorenje izložbe "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama" u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji, Park Angiolina 1.

18. svibnja, subota

11.00 – 13.00 Obiteljske potrage "Tragom životinja" i "Istraži, pronađi"

Mali i veliki posjetitelji imat će priliku zajednički istražiti Etnografski muzej. Potraga "Tragom životinja" vodi vas našim stalnim postavom izvaneuropskih kultura, a "Istraži, pronađi"  izložbom "Intimni prostori svakodnevice". Sudjelovanje je besplatno i prijave nisu potrebne.

12.00 Autorsko vodstvo izložbom "Naličje grada prije 100 godina"

O izložbi će govoriti autori: Silvija Brkić Midžić, muzejska savjetnica i upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU, prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., znanstvena savjetnica i upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i dr. sc. Martin Kuhar, znanstveni suradnik u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU. Sudjelovanje u autorskom vodstvu je besplatno, a prijave nisu potrebne.

Ulaz u muzej na Međunarodni dan muzeja (18. svibnja) je slobodan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije