Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
starta večeras

Ovoga tjedna gledamo filmove na Festivalu tolerancije

Festival Tolerancije
23.01.2024.
u 07:17

Večeras se prikazuje "Tisuću i jedan", koji je slavio na lanjskome Sundanceu, u programu su i "Dvadeset dana u Mariupolju" te novo djelo slavnog Wima Wendersa, a ulaz na projekcije u MSU i Dokukinu KIC je besplatan

Projekcijama dokumentarca "Crveni kofer", koji je nominiran za Oscara, te filma "Tisuću i jedan", koji je slavio na lanjskome Sundanceu, otvara se večeras sedamnaesti Festival tolerancije. Manifestacija koja progovara o društvenim nepravdama, inzistira na dijalogu i pruža podršku marginaliziranim skupinama te donosi naslove koji se uglavnom ne mogu gledati u redovnoj kinodistribuciji održava se na dvije lokacije, u Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu KIC, a sve do 27., odnosno 28. siječnja donosi bogat program koji je, kao i dosadašnjih godina, za publiku besplatan.

Podijeljen je u četiri kategorije, "Ugriz stvarnosti", "Spektar", "Mali koraci" i "Samo kratko", a za selekciju su, uz programsku savjetnicu Dinu Pokrajac, bili zaduženi Snježana Tribuson i Boško Picula.

– Filmovi tematiziraju izbjeglištvo, rodnu neravnopravnost, negiranje zločina, dehumanizaciju suvremenog načina života..., a dio pruža nadu da je već od djetinjstva najbolje u životu moguće – kazao je Picula. Prikazat će se, među ostalim, filmovi "Ivalu" i "Stranac na vratima", koji su također bili nominirani za zlatni kipić, dokumentarci "Dvadeset dana u Mariupolju", "Propupali ljudi" i "Tata i tatica" te nagrađivani naslovi "Tjelešce" i "Disco Boy" s Leonom Lučevom, a na repertoaru je i "Piletina za Lindu".

– Animirani je to film o djevojčici Lindi i njezinoj samohranoj majci koja se, nakon što nepravedno kazni kćer, želi iskupiti i ispuniti joj najveću želju, da ruča piletinu kakvu joj je pokojni otac pripremao. Likovno je bogat, ali jednostavan i prikladan za djecu – istaknula je S. Tribuson.

Mladoj je publici namijenjen i naslov "Nina i ježeva tajna" o djevojčici koja u želji da pomogne nepravedno optuženom ocu kreće u potragu koja će dovesti do otkrića skrivenog blaga u tvornici, bit će prikazani i radovi koji obrađuju problematiku ovisnosti o videoigrama, poput finskoga "Igrača", a mnogi zasigurno neće propustiti ni "Savršene dane", najnoviji film slavnoga Wima Wendersa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije