Kako preživjeti toplinski val

Pacijentima padne tlak i kolabiraju, a pri padu se i ozlijede vrućina 32 24

23.05.2014., Zagreb - Sparno i toplo vrijeme na zagrebackim ulicama, mnogi su osvjezenje potrazili u parkovima i perivojima, a neki hrabriji osvjezenje su pronasli u parkovskim fontanama.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
12.06.2014.
u 12:00

Savjeti: glavu treba pokriti, odjenite pamučnu odjeću koja ne potiče znojenje

Visoke temperature uzrokovale su jučer do 14 sati 15 posto više intervencija Hitne pomoći no što je uobičajeno, a slično je bilo i prekjučer. – Pacijentima padne tlak i kolabiraju, a nerijetko se pri padu i ozlijede pa interveniramo zbog oba uzroka. Bilo je i vrtoglavica, glavobolja, a zbog topline noću i nesanica i razdražljivosti – kaže dr. Marin Buljan, spec. hitne medicine i voditelj terenske službe zagrebačke Hitne pomoći.

Kronični bolesnici

U riziku od visokih temperatura svi su kronični bolesnici, od plućnih do srčanih, njima je disanje otežano, ali i zdravi ljudi trebaju se čuvati, upozorava dr. Buljan. – Najvažnije je neizlaganje suncu, stariji i bolesni ne bi uopće trebali izlaziti od 10 do 18 sati, najbolje je ostati u klimatiziranim prostorima – savjetuje liječnik. Glavu valja pokriti, odjenuti pamučnu odjeću koja ne potiče znojenje i time gubitak tekućine te piti dovoljno tekućine – i do 150 posto više nego što pijemo uobičajeno!

Mjere zaštite u dane toplinskog vala, kad se očekuju temperature do 32 stupnja, preporučuju i ZZJZ Zagrebačke županije, HZJZ i Ministarstvo zdravlja, a preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike.

Bez kofeina, šećera...

Osim izbjegavanja izlazaka u najtoplijem dijelu dana, izbjegavati treba i fizički rad. Djecu i životinje nipošto ne ostavljati u parkiranom vozilu, ni nakratko! Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, šešir široka oboda ili kapu i sunčane naočale. – Pijte redovito i dovoljno tekućine, izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke,  izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Rashladite svoj dom – sobnu temperaturu držite ispod 32C danju i ispod 24C noću, poručuju. Nazovite i posjetite one koji su sami. Uzimate li lijekove, provjerite s liječnikom kako utječu na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu te zapišite važne brojeve: Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije