Terra Mediteranea

Pasteli goričkog umjetnika u budimpeštanskoj galeriji

w2
w2
13.10.2010.
u 16:41

Na otvorenje izložbe goričkog slikara došao je i zamjenik mađarskog premijera Tibor Navracsis.

Kako toplo i sneno izgledaju ubave jadranske lučice i u kakvim se sve bojama sunčeva svjetlost lomi kroz jedra barki u umjetničkoj percepciji i imaginaciji goričkog slikara Ante Živkovića Fošara trenutačno mogu vidjeti posjetitelji izložbe “Terra Mediteranea”, koja se od 30. rujna do 1 studenog održava u Galeriji Croatica u Budimpešti.

Umjetnici traže prostor

Koliku je pozornost izazvala izložba na kojoj uz Živkovića Fošara izlaže i njegov zagrebački kolega Sašo Petroševski Novak svjedoči činjenica da je na otvaranju govor održao zamjenik premijera Mađarske Tibor Navracsis, ujedno glavni pokrovitelj izložbe. Nakon Budimpešte, izložba će putovati diljem Mađarske. Ante Živković Fošar predsjednik je udruge likovnih umjetnika Velike Gorice koja broji pedesetak članova. Održao je četrdesetak samostalnih izložbi, omiljena tehnika mu je pastel, a stil figurativni ekspresionizam. S kakvim se problemima susreću gorički slikari i je li Gorica “plodno tlo” za njih?

– Nemamo adekvatan prostor u kojem bi održavali slikarsku edukaciju za djecu i odrasle kao i izložbe. Gradonačelnik Barišić je pokazao senzibilitet za ovakve probleme pa vjerujem da će nam pitanje prostora riješiti – kaže Fošar.

Likovne kolonije

Smatra da je za slikare Zagreb puno plodniji, jer se u Gorici slike loše prodaju.

– Gorici treba bogatiji kulturni život, više izložbi i njihova bolja promidžba. Nekoć je na otvorenja izložbi znalo doći nekoliko stotina ljudi, sada ih dođe desetak – žali se Fošar. Gorička udruga likovnih umjetnika organizira nekoliko likovnih kolonija u Gorici svake godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije