Gradska plinara

Plin u kilovatsatima na novim računima zbunio Zagrepčane

'racun_gra_nnn_260412'
''
Autor
Mateja Šobak/VLM
27.04.2012.
u 07:15

Dodavanjem novih stavki neće doći do malverzacija i većih cijena plina jer se pretvorba jednostavno može izračunati

Nove stavke na računima za plin Gradske plinare Zagreb zbunile su mnoge građane koji tvrde da su ovaj mjesec u njihove poštanske sandučiće stigli nadasve "čudni" računi za plin. Naime, prema regulativi Europske unije, nakon obračuna plina koji u nekim dijelovima Zagreba tek treba biti izvršen, na račune će se dodati stavke koje će potrošnju plina, osim u "kubicima" kao do sada, izražavati i u kilovatsatima.

Bezrazložna briga

– Dodavanjem nove stavke ništa se nije promijenilo te se time neće povećati cijena plina, što je briga mnogih građana – rekao je glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan te dodao kako su se računi za plin povećali nedavno, ali samo zbog porasta PDV-a.

Na računima ostat će stavka po kojoj se vidi koliko je prostornih metara plina potrošeno, a uz to će biti napisano i koliko to iznosi u kilovatsatima. Mogućnosti za malverzacije nema, tvrdi Šestan, jer će se obračun i dalje raditi prema prostornim metrima kao i dosad.

Laka provjera

– Radi se o usklađivanju s EU, a ako skeptici postoje i dalje, na poleđini računa objašnjena su sva pretvaranja iz jednog sustava u drugi te se sve lako može provjeriti – objasnio je Šestan. Cijena prostornog metra plina iznosi 2,341 kunu, a kako bi se dobila potrošnja u kilovatsatima, prostorne metre treba pomnožiti s pretvorbenim faktorom 9,2607. Na računima još će neko vrijeme postojati paralelni izračun kako se građani ne bi zbunili, a prelazak na mjerenje u kilovatsatima već je napravljen u nekim hrvatskim gradovima.

Komentara 16

KR
kreont
08:02 27.04.2012.

Plin je prepun zraka, kome se mogu žaliti ? Što znači da mnogo puta sa 1 kubim metrom plina tj. zraka ne mogu upaliti niti bojler.

DA
danči
08:05 27.04.2012.

svatko tko ima osnove iz matematike vidi da je plin već 01.01.2012. poskupio, samo treba ukupnu sumu podjeliti sa potrošnjom u m3 i sve će biti jasnije. Najbolje da sad kwh pretvorimo u m2 i opalimo ogoljeni narod za još 30%

DU
Deleted user
08:00 27.04.2012.

Pustimo mi energ. ekvivalente po strani, ali ono bitno - Vlada će drakonskim poskupljenjem zemnog plina po m3 naprosto \"pokopati\" plinofikaciju dalmatinske obale i zaleđa jer i do sada je to bila ogromna investicija za kućanstva, a s novim valom poskupljenja će i tako klimava računica da li se to isplati ili ne u godinama koje slijede - pasti u vodu... Ne zaboravite, magistralni plinovod je već doveden do Zadra! Kome treba takva Vlada i kakvi su to stručnjaci... Kao što sam napisao, čekaju nas ministri učinkoviti kao Željka Antunović svojedobno kad se \"dohvatila\" Ministarstva obrane i provela cijelo vrijeme u preuređivanju kabineta MO u tal. namještaj (ptičji javor). U resor se razumjela kao Marica u krivi štrudel i nije znala razliku između tenka i oklopnog transportera. Tako pod dirig. palicom premudrog i superbahatog Čačića de facto propade plinofikacija Dalmacije jer oni se prvenstveno usmjerili na gulidbe kože s leđa onih potrošača koji su već prešli na plin. Čemu onda cjevovod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije