PROTIV POTEZA GRADA

Pobuna roditelja iz Gimnazije Tituša Brezovačkog: 'Ugrožena je sigurnost naše djece'

Zagreb: Prosvjed roditelja učenika Gimnazije Tituša Brezovačkog ispred Gradske uprave
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
10.10.2024.
u 15:40

Učenici XVIII. gimnazije u zgradu Tituša trebali bi preseliti početkom studenog, butući da je njihova školska zgrada u obnovi. Odluku ne podržavaju ni učenici ni njihovi roditelji

Odluka Gradskog ureda za obrazovanje o preseljenju učenika zagrebačke XVIII. gimnazije u zgradu Gimnazije Tituša Brezovačkog odluka je koju ne podržavaju ni učenici Tituša koji bi trebali biti škola domaćin, ni njihovi roditelji koji su se jučer okupili ispred zgrade Gradskog poglavarstva tražeći da ih iz Grada prime na sastanak i argumentiraju svoju odluku.

Naime, učenici XVIII. gimnazije u zgradu Tituša trebali bi preseliti početkom studenog, budući njihova školska zgrada ide u obnovu, a službenu odluku gimnaziji Tituš Brezovački i vijeću njihovih roditelja o preseljenju Grad je odaslao tek prije nekoliko dana, nakon što se o preseljenju špekuliralo među učenicima još prije kraja prošle školske godine.

Iako su ranije održani sastanci ravnatelja obiju škola, a roditelji još u srpnju odaslali peticiju izražavajući nezadovoljstvo o prihvatu učenika druge škole u školsku zgradu Tituša temeljeno tek na spekulacijama, tek nedavno su iz Gradskog ureda sastali se s članovima Vijeća roditelja prezentiravši im odluku i pozvavši ih na empatiju budući su i učenici Tituša tri godine bili gosti u zgradi I.gimnazije, dok se njihova zgrada obnavljala.

– Na tom sastanku kazali su da su odluku temeljili na dva kriterija. Prvi kriterij je da zgrada koja se obnovila ide na vrh liste za prihvat drugih učenika, a drugi kriterij jest blizina škole. No, Gimnazija Tituša Brezovačkog nema prostornih kapaciteta za prihvat još jedne gimnazije čime je ugrožena sigurnost i naše djece i djece koju će preseliti. Dakle, odstupa se od pedagoških standarda i narušava se održavanje redovnog nastavnog procesa.

Uostalom, po svim elaboratima po kojima se krenulo u obnovu zgrade Tituša Brezovačkog, a i po elaboratu zaštite od požara, zgrada te gimnazije predviđena je za 440 ucenika, a ne za duplo toliko - kazala je Tea Švaljek Krešić, predsjednica Vijeća roditelja Tituša Brezovačkog. Kako kaže, učenici niti jedne škole neće imati dovoljno mjesta za održavanje dopunske i dodatne nastave, neće se moći pripremati za maturu, a poručuje i da im je ravnatelj Tituša kazao da će zbog dolaska još jedne škole u njihovu, njihovim učenicima zadnji, sedmi sat biti skraćen za pet minuta.

VEZANI ČLANCI: 

– Naši učenici svaki dan imaju sedam sati - poručuju roditelji koji su se jučer okupili ispred Poglavarstva. U tome i leži problem, jer je više od 300 ucenika Gimnazije Tituša Brezovačkog, ne uključujući tek upisane učenike prvog razreda,  posljednje tri godine boraveći kao gosti u zgradi I.Gimnazije cijelo vrijeme imalo nastavu skraćenu za pet minuta, iako je riječ o školskoj zgradi koja je prilikom gradnje ionako prostorno predviđena za dvije srednjoškolske ustanove.

Dakle, ti se srednjoškolci čitavi obrazovni put školuju po skraćenoj satnici. Preseljenjem u svoju zgradu učenici Tituša vratili su se na nastavu u jednoj smjeni na punih 45 minuta a sada opet moraju mijenjati raspored. - To su naši argumneti, no Grad na sastanku ne iznosi na temelju kojih kriterija su oni donijeli odluku budući da u blizini XVIII. gimnazije ima školskih ustanova koje su prostorno primjerenije. Uostalom nas kao roditelje iz cijelog se procesa isključilo, nije nas se informiralo na vrijeme. Ako nas već do sad nisu saslušali, neka nas barem sad saslušaju i prime na razgovor – kazali su roditelji.

Poručuju da će tražiti i uključenje pravobraniteljice za djecu, ali i raznih inspekcija koje bi trebale procijeniti sigurnost za njihovu  djecu. – Sve do sad u Gimnaziju Tituša Brezovačkog upisivalo se svake godine nešto vise od stotinu učenika iako je interes za upis bio znatno veći. No ta je brojka temeljena na prostornom kapacitetu, na jednoj smjeni i onome što je zgrada mogla podnijeti. Sad odjednom taj kriterij ne vrijedi i sad odjednom naša zgrada može primiti još jednu ustanovu – poručuju roditelji.

Zagreb: Prosvjed roditelja učenika Gimnazije Tituša Brezovačkog ispred Gradske uprave
1/25

– Učenici XVIII. gimnazije tijekom radova na obnovi objekta nastavu će privremeno pohađati u objektu Gimnazije Tituša Brezovačkog. Odluka o premještaju XVIII. gimnazije u objekt Gimnazije Tituša Brezovačkog donesena je temeljem analize brojčanih podataka (XVIII. gimnazija ima 60 učenika manje nego Gimnazija Tituš Brezovački), lokacijske dostupnosti, pedagoških specifičnosti i prostornih kapaciteta, odnosno potreba obiju ustanova. Ravnatelji obje ustanove prije donošenja odluke održali su niz sastanaka i razgovora, provjera prostorija i uvjeta u školi, te su zajedno sa satničarima detaljno analizirali rasporede sati i prostorne i organizacijske  potrebe svojih ustanova - odgovorili su, već ranije, Večernjaku iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Štoviše, iz Grada su se tada osvrnuli i na prozivke roditelja te poručili da učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog premještajem XVIII. gimnazije u njihov objekt, baš kao u nijednoj drugoj situaciji privremenog izmještanja, neće biti oštećeni za kvalitetu rada. –   Podsjećamo da su čak 34 škole u proteklih nekoliko godina na kraće ili duže razdoblje bili domaćini školama oštećenima u potresu. Pored toga, niz srednjih škola dijeli objekte (npr. četiri gimnazije u Križanićevoj ulici), usklađujući modele organizacije redovne, izborne i fakultativne nastave te se njihov odgojno-obrazovni rad odvija bez ikakvih poteškoća.

Uvažavajući sve navedeno, kao i činjenicu da smo kod premještaja učenika XVIII. gimnazije vodili računa o blizini lokacije i pronalasku rješenja za nastavak obrazovanja koje bi, u interesu učenika, isključilo rad na više lokacija, sigurni smo da će se Gimnazija Tituša Brezovačkog, temeljem  pozitivnih iskustava iz prethodnih godina, iskazati solidarnošću, biti dobar domaćin partnerskoj školi te u zajedništvu sa zaposlenicima XVIII. gimnazije uspješno odgovoriti na sve pedagoške, organizacijske i druge izazove – kazali su iz Grada Zagreba.

Komentara 1

BU
burza
17:41 10.10.2024.

E to ti je demokracija samo misle na sebe nije ih briga za sruge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije