CESI

Zagrebačko povjerenstvo podržalo inicijativu o seksualnoj edukaciji u školama, udruga upozorava: 'Nema konkretnog plana i rokova'

učenici
Shutterstock
03.10.2024.
u 15:59

Drago nam je što je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova iskazalo interes za ovu temu. Međutim, trenutak je da vladajući s obećanja prijeđu na akciju, jer su mladi već dovoljno čekali, rekli su iz udruge.

Na dnevnom redu današnje sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba našlo se i pitanje uvođenja sveobuhvatne seksualne edukacije u zagrebačke škole. Grad Zagreb tim putem je još jednom formalno podržao inicijativu udruge CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, međutim, iz udruge ističu da je inicijativa prihvaćena bez konkretnog plana i rokova. 

“Drago nam je što je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova iskazalo interes za ovu temu, dalo podršku našim zahtjevima za uvođenje seksualnog obrazovanja te pokazalo da shvaćaju važnost ove školske seksualne edukacije za život i zdravlje mladih. Međutim, trenutak je da vladajući s obećanja prijeđu na akciju, jer su mladi već dovoljno čekali. Vrijeme je za konkretne poteze i zahtijevamo da Grad Zagreb u najkraćem roku formira stručnu radnu skupinu koja će krenuti s izradom kurikuluma”, upozorava Nataša Bijelić, stručna suradnica CESI-ja. 

učenici
1/14

Studije o seksualnom ponašanju mladih u Hrvatskoj pokazuju da su razine rizičnog ponašanja već 15 godina razmjerno velike. Mladi nisu nezainteresirani, samo neinformirani, zbog čega se, u nedostatku provjerenih izvora, u čak 88 posto obrazuju samostalno putem interneta. Iako rezultati javnog mnijenja (IPSOS za CESI 2021.) pokazuju da 78 posto građana/ki smatra da je sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju mjesto u školama, u Zagrebu se sadržaji vezani uz seksualno i reproduktivno zdravlje još uvijek provode tek jedan školski sat godišnje. 

"Kampanjom #Zaštošutimo 3.0, CESI kontinuirano upozorava da mladi u svakom slučaju uče o seksualnosti, no pitanje je kako i od koga. Trenutni pristup spolnom i seksualnom obrazovanju kroz međupredmetnu temu "Zdravlje" zastario je i ne obuhvaća važne teme poput rodnih stereotipa i ravnopravnosti. Iako je Grad Zagreb iskazao podršku uvođenju seksualne edukacije i najavio predstavljanje sveobuhvatnog programa prije početka ljeta, do sada se nije pokrenula realizacija. CESI apelira na Grad da preuzme odgovornost, postavi realne rokove i krene u izradu kurikuluma koji će biti usmjeren na dobrobit djece i mladih", napominju iz udruge. 

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je feministička, neprofitna udruga osnovana na Međunarodni dan žena 1997. godine koja se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje rodne ravnopravnosti, kao i za puno provođenje svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava. 

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije