Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Podbrežje je super ideja, ali je i Potemkinovo selo tako izgledalo

Izgradnja u Podbrežju
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/10
28.11.2017.
u 08:39

Podbrežje je super ideja, ali su i Potemkinova sela tako izgledala

Jedna od poznatih povijesnih crtica govori o Grigoriju Aleksandroviču Potemkinu koji je krajem 18. stoljeća, u vrijeme vladavine ruske carice Katarine II., bio namjesnik novoosvojenih ruskih područja. Prema legendi, on je caricu toliko htio uvjeriti da je dobar upravitelj da je uz put kojim je ona prolazila dao izgraditi lažna sela iako je prostor zapravo bio pust. Napravio je kulise kuća, postavio lažne životinje, ljude... Zato se izraz Potemkinova sela i dan-danas koristi kao fraza za nešto što samo izvana izgleda kao da funkcionira, a zapravo u stvarnosti nije tako.

Jednako kao što su na prvu Potemkinova sela izgledala sjajno, tako na prvu odlično zvuči i ideja gradonačelnika Milana Bandića da se napravi naselje u kojemu će stanove po povoljnijim uvjetima moći kupiti ili uzeti u najam znanstveni novaci, mlade obitelji i oni slabijeg socijalnog statusa. S tom se svrhom i krenulo u izgradnju Podbrežja, naselja iza Sigeta s ukupno 1800 stanova, no prije objave liste prvih stanara, Grad je promijenio kriterije po kojima će se dodjeljivati. Tako bi, prema novom pravilniku, prednost pri dodjeli stanova trebali imati i vrhunski sportaši, branitelji, kulturni djelatnici i slobodni umjetnici, ali i gradski zaposlenici iz područja zdravstva i obrazovanja. Iza vijesti zbog koje su se na noge odmah digli skupštinari stoji ustvari činjenica da se na natječaj nije javilo dovoljno znanstvenih novaka. Grad tako neće davati nekome drugome stanove umjesto njih jer ih želi prevariti, nego jer ih se nije dovoljno javilo, pa nema smisla da stoje prazni.

No, to za sobom povlači još veći problem od mijenjanja kriterija u zadnji čas. Problem je što se pokazalo da je ideja o Podbrežju oduvijek bila samo lijepa priča bez pokrića. Jer ako je Grad sve već tako idealno isplanirao, onda je trebao unaprijed znati postoje li zainteresirani kupci za stanove koje rade. Ili Grad uopće ne provodi projekte da budu korisni nego da lijepo izgledaju. Baš poput Potemkinovih sela? 

Komentara 6

FA
fakin2012
18:37 28.11.2017.

romski kralj Bandić gradi stanove za svoje štićenike, ostali mu nisu važni, zapamtite to!

LI
linolada888
12:12 28.11.2017.

Kako to da jedan tako ozbiljan gradski ured sa tako ozbiljnim projektom objavljuje natječaj o tako bitnoj stvari samo u jednim tiskanim dnevnim novinama dok jedna popularna biciklijada za Prepuštovec izlazi na uši Takav previd jedino je moguće učinit namjerno.no. Učiniti sa tom namjerom da na listu dospiju samo oni koji su već na nekoj listi za listu i koji već imaju spremne sve dokumente da zadovolje uvijete i samo čekaju da ih se obavijesti kada i gdje da predaju zahtjev.

LI
linolada888
12:10 28.11.2017.

Zainteresirani ali ne i prijavljeni Na službenim internetskim stranicama Zagrebačkog holdinga postoji stranica „Podbrežje“ na kojoj se može ispuniti upitnik za zainteresirane građane, koji sam ispunio davnih dana, i na kraju kojeg je stajala obavijest da će mi se javiti kada natječaj bude aktualan, no nikakvu obavijest nisam dobio ni dan danas. Također, te stranice zadnju objavljenu vijest imaju pod datumom 20. travnja 2017. a o natječaju još ni slova pod tom rubrikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije