VRUĆE, A NEMA KLIME

Polovne tramvaje iz Augsburga ZET ovih dana drži u garaži: Razlog je opravdan, saznali smo o čemu je riječ

Zagreb: U podne sa stajališta Park Maksimir krenuo je voziti drugi po redu tramvaj iz Augsburga
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
23.07.2024.
u 07:30

Putnici ZET-ovih linija žale se da klime ne rade dovoljno efikasno ili uopće, a iz ZET-a odgovaraju da se uređaji u autobusima redovito provjeravaju i servisiraju. Rabljena prometala bez klimatizacijskog sustava tijekom vrućina nisu, pak, na tračnicama

Kao da smo u sauni, žale se putnici pojedinih ZET-ovih linija koji se za ovih ljetnih vrućina voze u autobusima i tramvajima u kojima klime ne rade dovoljno efikasno ili, napominju, u većini slučajeva uopće. Najviše prigovora dolazi od onih koji su primorani voziti se zloglasnom linijom 268 prema Velikoj Gorici te od putnika autobusa 109, koja spaja Črnomerec i Dugave. Žale se i vozači, koji se, negoduju, osjećaju kao da sate provode u pećnici, a neki od njih najavili su da će prestati voziti u prometalima s neispravnim klimama.

U ZET-u pak kažu da su svi autobusi opremljeni klimom te da se ispravnost sustava prije izlaska u promet redovno provjerava i po potrebi servisira. – Nije isključeno da tijekom eksploatacije vozila dođe do kvara sustava, posebice tijekom ovako visokih temperatura kada rade pod najvećim opterećenjem. U takvim situacijama promptno reagira servisna služba, a ako se kvar ne može otkloniti na licu mjesta, sukladno raspoloživim resursima u promet se uključuje zamjensko vozilo kako bi putovanje bilo što ugodnije – ističu u gradskom prijevozniku.

Što se tiče tramvaja, u promet se, kažu, prvenstveno puštaju oni niskopodni, opremljeni klimom. – No prijevoz se dijelom obavlja i tramvajima starije generacije od kojih gotovo svi imaju klimu u vozačkom prostoru. Takvi tramvaji čine oko 15 do 20 posto ukupnog broja vozila dnevno u prometu – objašnjavaju u ZET-u. Podsjećaju i na skorašnju isporuku 20 novih niskopodnih tramvaja, kao i pokrenuti nastavak javne nabave za još 20 vozila.

U njegovu su voznom parku i polovni tramvaji iz njemačkog Augsburga koji nisu opremljeni klimom, no na prugama ih se ovih dana neće vidjeti jer nisu u prometu. – Vodeći brigu o udobnosti putovanja, kako putnika tako i prometnog osoblja, tramvaji iz Augsburga se tijekom iznimno visokih vanjskih temperatura kojima svjedočimo ovih dana ne uključuju u promet – poručuju iz ZET-a. •

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 25

AN
AntePortas9
09:29 23.07.2024.

Tramvaj je nekada prometovao Zagrebom. Ovi krševi bez voznog reda ponekad navrate. Grad prljav, neuredan i smrdljiv od smeća koje se rijetko vozi na ovim temperaturama. Ne može se sjesti na otvorenom. Strašno.

SS
simpatican.simpa
09:41 23.07.2024.

Trebalo bi cijelu gradsku upravu zajedno s gradonačelnikom voziti u takvim tramvajima bez klime po cijelom gradu da shvate i da im se poveća ionako niski IQ ako je to moguće, bojim se da nije.

ŠI
Šime
10:15 23.07.2024.

Čudi me kako Tomašević već nije optužio Bandića da je on kriv zbog ove situacije s tramvajima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije