Hrvati vole pečenu hranu. Od kotlovine do srdela na gradelama, nema jela koje malo žara ne može poboljšati. Ipak, u centru Zagreba u posljednje vrijeme otvoreno je nekoliko restorana koji promoviraju drugačiju filozofiju prehrane, onu istočnjačku, a Zagrepčani su je prihvatili. Sushi barovi postali su gastronomski hit.
– Otvoreni smo šest godina. Na početku smo imali veliki posjet, potom je zainteresiranost splasnula, da bi sada sushi opet ušao u modu. Promijenila se percepcija ljudi da se od toga ne može najesti, stav prema sirovoj hrani, a i ulaskom u EU lakše se dolazi do namirnica – objašnjava Davor Mezak, voditelj Manzoku sushi bara u Gajevoj ulici.
Sushi je bio način konzerviranja ribe u Kini i Japanu, da bi kasnije postao poslastica. Priprema se od komada sirove ribe ili plodova mora i riže s uljem, soli i šećerom koji se koristi kao vezivo. Servira se u malim komadima i jede štapićima uz klice, wasabi ili sojin umak.
– Sushi se jede u sitnim zalogajima, polako, a neobrađena riba i riža bogate su zdravim tvarima. Prije sam radio u brzoj prehrani, a kada sam prešao ovdje, oduševio sam se interesom građana i hranom. U nekoliko mjeseci poboljšala mi se krvna slika i smršavio sam – pohvalio se Tomislav Barić, voditelj restorana Binimoto sushi koji je otvoren na Radničkoj cesti i u Teslinoj.
Sushi se priprema svaki dan svjež, a najbolje ga je pojesti unutar šest sati. U restoranima mu je cijena od 25 do 100 kuna, ovisno o sastojcima. Za dobar sushi potrebno je nekoliko godina vježbe.
– Najvažnija je riža. Dobar je kuhar onaj koji zna dobro skuhati rižu. Balans okusa u sushiju ključan je za njegovu kvalitetu – otkriva Zvonimir Dubrović, vlasnik Ginger sushija u Masarykovoj.
U Zagrebu se najviše jede sushi od lososa, koji potječe iz Norveške. Popularan je u Kaliforniji, a miješanjem kulinarskih utjecaja došao je i do nas. Možda i Zagreb sad ostavi trag u tom tradicionalnom japanskom jelu.
dimnjačari najbolje kuhaju