Hosomaki, maki, nigiri, peper nigiri, gunimaki, futomaki, hosomaki...
Ma koliko čudno zvučalo, redom su ovo specijaliteti za prste polizati, dakako, ako ste ljubitelji specijaliteta od ribe, riže, povrća, tofua..., a sve ih od ovog tjedna možete kušati u Zagrebu.
Europa luda za sushijem
Samo najbolja riba, svježa da svježija ne može, bez najmanje kapljice krvi, perfektno i precizno filetirana, riža te rižin ocat, mirin i umak od soje tajna su dobrog sushija. No, to je tek prvi korak na putu kreiranja u svijetu vrlo popularne riblje delicije koja je stigla i u Zagreb.
Binomoto sushi nije klasični sushi restoran na kakve su navikli ljubitelji japanske hrane, već moderno koncipiran pogon za prodaju i dostavu sushija. Ne iznenađuje interes za ovakvu vrstu ponude s obzirom na to da se u zemljama EU godišnje bilježi porast konzumacije sushija konzumiranog izvan kuće od čak 30 posto!
I zagrebački je sushi pripremljen prema recepturama vrhunskih japanskih majstora, od visokokvalitetnih namirnica strogo kontroliranog podrijetla.
– Upotrebljavamo norveški losos, nizozemsku tunu te yume-nishiki rižu. Tradicionalni način motanja sushija zamijenio je moderni stroj s obzirom na veliku potražnju, no ribu filetiramo ručno – objašnjavaju momci iz Binimoto sushija. Iako je hrvatsko tržište ribe bliže i vjerojatno cjenovno prihvatljivije, mogućnosti nabave ribe, na žalost, kažu nam, nema.
– Tehnike otkrvljivanja ribe naši ribari na žalost ne poznaju i zbog zaostale krvi sirova riba ima loš okus – dodaju. Riža yume-nishiki jedna je od najboljih za pripremu sushija. Vrlo je važno, objašnjavaju u Binimoto sushiju, kako se kuha, da ne bude ni presuha ni preljepljiva a da se pritom ipak da oblikovati.
Od 20 do 80 kuna za kutiju
– Puno je ljudi, zbog predrasuda da je riječ o skupoj hrani iz ekskluzivnih restorana, zaziralo od sushija, no cijenama od dvadesetak do 80 kuna po kutiji s nekoliko vrsta sushija želimo srušiti tabue, ponajprije u Zagrebu, a potom planiramo i proširenje lanca u Dubrovnik, Hvar, Split, Rijeku, pa zašto ne i Beograd i Ljubljanu – poručuju iz Binomota koji je osmislio i pokrenuo mladi zagrebački poduzetnik Davor Bienenfeld.
>>Zagrepčani ludi za sushijem, otvaraju se još dva restorana