U nekim se medijima da pročitati kako će čokolada za 20-ak godina biti skupa kao i kavijar. Čini se da će to Zagrepčane posebno pogoditi. Barem sudeći po posjećenosti 5. Coffee&Choco festivala. Ta priredba u šatoru na Trgu bana Jelačića privukla je rijeku stanovnika metropole.
S razlogom, ondje ste mogli kušati neke od najfinijih čokolada i najboljih kava i napitaka baziranih na njoj. A ponešto i naučiti. Po riječima Josipa Ižakovića, barista školovanog na francuskoj akademiji za bariste, kojeg smo zatekli na štandu Cafés Richarda, kavu je odlično piti u umjerenim količinama.
– Razbuđuje nas i daje nam energiju. Turska je kava u nas još najzastupljenija, no počeli smo i prepoznavati kvalitetnu kavu. Probija se espresso načinjen od arabice – kaže Ižaković. Najveća je pogreška, nastavlja, pregrijavanje vode ili kave na aparatu, čime se spaljuju eterična ulja.
Pogrešno je misliti da je kofein, inače bez okusa i mirisa, odgovoran za jačinu kave. Od Deana Kovačevića, barista na Barcaffeovu štandu, doznajemo da kava s mlijekom zapravo nije u tradiciji, a dugo sjedenje uz kavu, svojstveno našim krajevima, turski je običaj. Na štandu slastičarnice “Vincek” od Ivana Turka doznajemo da će kavi s mlijekom najbolje pristajati mliječna čokolada, a čajna žličica tamne čokolade espressu će dati poseban okus. Puno se ljudi okupljalo i oko delicija Medine kućice gdje nam je Mario Novotar kazao da će gorčinu u kavi najbolje razbiti mliječna čokolada. Čokoladu je, kaže, dobro kombinirati i s vinom i žestokim pićima. Zadnji dan festivala, u nedjelju, Mlinar organizira prodaju 15-metarske torte u humanitarne svrhe.
Uvjek kad se postavi sator na Jelacic svi cendraju i kritiziraju. Ak vam ne pase kaj taj sator ne bojkotirate...al, ne...bas ti kaj navise ruziju protiv tog rugla na Jelacicu beziju prvi u njega na pijacu i klopu...koda bu ju od drugog dana dosle sedam gladnih godina...