Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
42. večernjakova biciklijada

Pripremite se na vrijeme: Provjerite gume, podmažite lanac, do Vugrinščaka pedaliramo za 10 dana

storyeditor/2024-06-04/PXL_110622_94002022.jpg
Foto: Emica Elveđi/PIXSELL
1/14
05.06.2024.
u 08:00

Treba vam biti ugodno, pri čemu važnu ulogu igra i odjeća. Dobro bi bilo i odabrati tenisice s tvrđim đonom, kaže Stjepan Vukušić

Napumpajte gume, provjerite kočnice, namjestite sic i podmažite lanac jer nas svega desetak dana dijeli od 42. Večernjakove biciklijade. Sa zagrebačkog Trga dr. Franje Tuđmana starta se 15. lipnja, a pod sloganom "Karavana kreće" pedalira se do samoborskog Vugrinščaka. Ruta je duga 21 kilometar, a iako to nekima neće predstavljati velik izazov, kako bi vožnja bila udobna i sigurna, valja i sebe, ali i svog ljubimca na dva kotača "naoružati" adekvatnom opremom.

Kaciga, naočale i voda

Ako svoje prometalo niste koristili dulje vrijeme, nego ste ga, primjerice, tek izvukli iz podruma, ključno je, preporučuje strastveni biciklist Stjepan Vukušić, provjeriti njegovu funkcionalnost.

VEZANI ČLANCI: 

– Najprije se provjerava rama, da na nekom mjestu, recimo, nije pukla, a druga važna stvar su lanac i mjenjači brzina. Uz prednje, imamo i stražnje, koji se nalaze na kotaču, a prije vožnje moraju se očistiti i podmazati, ali i testirati funkcionalnost, odnosno zapinju li negdje, što možete provjeriti tako da rukom pomičete pedalu i napravite nekoliko krugova – objašnjava.

Bilo bi nezgodno da vam netom prije Biciklijade, ili pak dok pedalirate rutom, otkaže jedan od najosnovnijih dijelova bicikla, odnosno lanac, koji se također mora očistiti, ali i podmazati.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

– Izuzetno važno je provjeriti i gume, a pritom se gleda jesu li čitave, odnosno da nemaju rupa. U tom slučaju treba ih zamijeniti, ali najčešće će ih, ako je bicikl dugo stajao negdje spremljen, treba samo napumpati. Brojni bicikli danas imaju gume sa zračnicama, a u tome slučaju jednu dodatnu obavezno ponesite u ruksaku ili torbici – kaže Vukušić.

Iako zakonski nije obavezna za starije od 16 godina, kaciga "glavu čuva", stoga, dodaje, spada u osnovnu biciklističku opremu. A pri odabiru, ističu stručnjaci, treba paziti da pokriva veći dio čela, da je udobna i dovoljno prozračna, ali i da je kopčanje što praktičnije.

Početnici, a posebice djeca, mogu se dodatno "naoružati" i štitnicima za laktove i koljena, a među rekvizite spadaju i rukavice, koje možete pronaći na policama gotovo svake trgovine sportske opreme.

– Što se same vožnje tiče, važno je da bude ugodna, a pritom glavnu ulogu igra odjeća. Oni koji na dva kotača prevaljuju ozbiljnije rute već u ormarima imaju takozvane "bicke", odnosno kratke uske hlače s postavom koja će vam znatno olakšati sjedenje. Majice ne bi trebale biti pamučne jer, ako se oznojite, takve se jako sporo suše, a natopljene postaju teške. Stoga je bolji odabir, primjerice, dres od nekog lakšeg materijala koji se brzo suši – govori Vukušić.

Foto: Neva Žganec/PIXSELL

Pri odabiru obuće, dodaje, neće pogriješiti s običnim tenisicama, no poželjno je da imaju što tvrđi đon, a iako rukavice za ovu dužinu rute nisu presudne, također će odigrati važnu ulogu pri upijanju znoja.

– Jedan od osnovnih dijelova opreme, čak i za kratke rute, svakako su sunčane naočale. Ne moraju biti neke specijalne, biciklističke, mogu biti i one koje nosite svakodnevno jer, osim što vozače štite od sunca, štite oči i od naleta prašine ili pak mušica – napominje Vukušić.

Kod svake fizičke aktivnosti, pa tako i pedaliranja, jedan od ključnih faktora je hidratiziranost, stoga preporučujemo da uz sebe imate i bocu vode, a da bi se bez problema prevalila ruta, valja se "opremiti" i vitaminima. A generalni partner 42. Večernjakove biciklijade je Cedevita, koja, kako je poznato, ima devet vitamina važnih za vitalnost, a usto sjajno gasi žeđ i održava hidratiziranost.

VEZANI ČLANCI: 

Ako pak još niste osigurali svoj startni broj, možete to učiniti do 14. lipnja, i to putem obrasca na dnu članka. Starta se s Tuđmanova trga u 10 sati, a ondje će sudionike dočekati te prije pedaliranja dobro zagrijati Renata Sopek. Karavana će voziti preko Ilice, Aleje Bologne i Škorpikove pa Samoborskom cestom prema Samoboru te na koncu stići do Sportsko-rekreacijskog centra Vugrinščak, gdje vas očekuje cjelodnevna zabava.

Uz navijanje za vatrene

Guštat će se, među ostalim, u bogatoj gastroponudi, osvježenju u bazenima, kvizovima znanja i brojnim zabavnim aktivnostima, a najdugovječnija sportska manifestacija u Hrvatskoj ove će se godine spojiti s još jednim važnim sportskim događajem. Naime, na dan Večernjakove biciklijade Hrvatska nogometna reprezentacija u Berlinu u sklopu Europskog prvenstva odmjerit će snage sa Španjolcima pa će se navijanje za vatrene oriti i Vugrinščakom. Utakmica će se pratiti na velikom ekranu, a prije nje, tijekom poluvremena te nakon što vatreni pobijede Španjolce, atmosferu će podizati Zaprešić Boysi, poslije kojih će pozornicom zavladati i članovi benda Elemental.
 

Fill out my online form.

GALERIJA 40. Večernjakova biciklijada snimljena iz zraka

storyeditor/2024-06-04/PXL_110622_94002022.jpg
1/38

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije