ZAGREBAČKE ČETVRTI

Problem stare zgrade i stari ljudi

25.10.2001.
u 00:00

* Na Gornjem gradu i Medveščaku živi najstarije stanovništvo u Zagrebu i Hrvatskoj. Velik je broj staračkih i samačkih kućanstava o kojima se nema tko brinuti

Najveći problem četvrti Donji grad oronula su pročelja starih zgrada, čiji dijelovi padaju na pločnike i ugrožavaju prolaznike. No, popravak fasada preskup je za mogućnosti Vijeća četvrti, istaknuo je Zdravko Vac, predsjednik Vijeća četvrti Donji grad. Uz to, velik su problem i pseći izmeti, napomenuo je, koje vlasnici pasa ne uklanjaju s ulica i parkova, iako su prema komunalnom redu dužni to učiniti. Vijeće Donjega grada na početku svoga mandata istaknulo je prioritete te četvrti, kao što su rješavanje odvodnje oborinskih voda na Svačićevu trgu, obnova uništenih travnjaka kod Hotela Sheratona, osvjetljenje oko zgrade Osnovne škole u Mandulićevoj ulici, popravak ploča ispred Glavnog kolodvora, o koje ljudi zapinju, te drveće u Draškovićevoj koje nije bilo dovoljno okopano.

- Nažalost, malo se toga napravilo, i to prvenstveno zbog duge procedure. Naše je vijeća dobilo od Grada 500.000 kuna, ali i njima ne raspolaže. Vijeća samo upućuju na probleme, a nadležna gradska tijela odlučuju. Problem kockica kod Importanne centra ne bi se riješio da "Večernjak" nije o tomu pisao, i da nisam inzistirao da se to popravi. Također, i problem drveća u Draškovićevoj riješen je u sklopu rekonstrukcije te ulice, a ne zbog našeg upozorenja - kazao je Vac. Nezadovoljan je procedurom rješavnja problema četvrti jer, veli, tu je riječ o malim komunalnim akcijama s malim troškovima, koje bi trebalo ubrzati.

- Obnova kockica kod kolodvora stajala je oko 2500 kuna, ali o tomu nisam obaviješten iz Grada. Na radovima vijeća nemaju nadzor, ne znaju tko ih izvodi, nemamo nikakve inoformacije kad će se što raditi. Za obnovu fasada Vijeće Donjega grada pokušat će naći sponzore, a to bi mogle biti tvrtke koje imaju poslovne prostore u zgradama čije bi se fasade obnavljale.

Stare zgrade i stari ljudi, otpadanje pročelja, truli podovi i krovovi zgrada te loši nogostupi, najveći su problemi četvrti Gornji grad - Medveščak, prema riječima Anđelka Šućura, predsjednika Vijeća gradske četvrti Gornji grad - Medveščak. Parkiranje automobila na nogostupima otežava kretanje pješacima, pogotovo invalidima i starijim osobama.

- Na Gornjem gradu i Medveščaku živi najstarije stanovništvo u Zagrebu i Hrvatskoj. Velik je broj staračkih i samačkih kućanstava o kojima se nema tko brinuti, a mjesta u domovima za umirovljenika nema dovoljno za sve. Trenutno prikupljamo podatke koliko je takvih ljudi, a planiramo uvesti tzv. izvaninstitucionalni smještaj, koji bi obuhvaćao dostavu hrane, kućnu njegu i pomoć u kućanstvu - pojasnio je Šućur. U pomaganje starima i nemoćnima, objasnio je, uključile bi se nevladine udruge i organizacije. U obnovu ulica i infrastrukture na Gornjem gradu i Medveščaku vijeće će ove godine uložiti ukupno dva i pol milijuna kuna.

- Problem oronulih fasada mogao bi se riješiti povoljnim kreditiranjem obnove. Kredite bi dizali stanari zgrada, a bili bi otplaćivani preko pričuve - predlaže Šućur. (J. Bo.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije