Bojana Sošić na utrinskoj je tržnici nabavila poriluk, šenon i tikvicu, a opskrbila se i krumpirom te klementinama.
Sastojci:
2 poriluka – 6 kn
1 tikvica – 5 kn
1 šenon – 6 kn
50 g prosa – 2 kn
200 g slanutka iz konzerve – 7 kn
200 g badema – 16 kn
125 g tofua – 14 kn
100 ml Tamari soja umaka – 20 kn
sol, papar, vegeta
Cijena namirnica za proso s povrćem (za jednu osobu) – 76 kuna.
Postupak:
Proso oprati, prepeći na dubljoj, suhoj tavi pa dodati 500 ml vode i kuhati na umjerenoj vatri 15 minuta (dok ne omekša). Po potrebi dodati vode. U međuvremenu poriluk i tikvicu narežite na sitne kockice, a potom ih lagano pirjajte na maslinovu ulju, uz postupno dodavanje vode, sve dok ne omekšaju. Šenon (povrće dobiveno križanjem brokule i cvjetače) odvojiti na manje cvjetove i kuhati u ključaloj, slanoj vodi oko 15-ak minuta. Kad bude polutvrd (al dente), ubaciti u posudu s porilukom i tikvicama. Pri kraju dodati slanutak, a dok se sve to pirja i kuha, prepržiti na suho bademe i naknadno ih usitniti do željene veličine. Tofu marinirati u Tamari umaku nekoliko minuta, a nakon toga također prepržiti na tavi. Na kraju se sve namirnice umiješaju zajedno. Servira se nakon što odstoji.
>>Stanje na placu: mahune
s junećim mišićem i pire krumpirom
Recept je besmislen jer se upotrebljavaju otrovna vegeta, tofu, bademi i slanutak koji se ne slažu s prosom i stoga ih treba, ako ih već netko voli, jesti odvojeno. Recept je jednostavan: proso (ili neku drugu žitaricu) treba staviti u u kipuću vodu i kuhati 10 minuta (rižu nešto duže). Potom posoliti i poškropiti maslinovim uljem. Kao prilog servirati salatu (ili kelj, kupus, krastavce, tikvice, papriku) prelivenu s malo vode, limunova soka, soli, maslinova ulja i jednim začinom (čili, luk, kurkuma i slično). I tako za malo novaca dobivamo prvorazredni obrok!